Якщо цього не зробити, кімнатні рослини можуть загинути: як підготувати їх до зими

Читать на русском
Автор
784
Деякі рослини можуть не потребувати поливу протягом місяців в холоди
Деякі рослини можуть не потребувати поливу протягом місяців в холоди. Фото Pixabay

П'ять основних правил поводження з кімнатними рослинами восени та взимку

Коли за вікном майже зима треба турбуватися не тільки про утеплення себе та свого помешкання, а й про кімнатні рослини. Якщо вони досі на балконі — треба їх занести, якщо вони стоять на підвіконні — допомогти уникнути протягів або підшукати інше місце, якщо рослини погано реагують на гаряче повітря від радіаторів опалення.

Також варто підготувати їх до зимівлі — видалити сухі гілки та листя, підсипати грунт. Можна виділити п'ять основних правил турботи про рослини взимку:

  • Полив рідше, тільки коли грунт стає сухим
  • Перемістити їх ближче до джерела світла
  • Перестати підгодовувати
  • Тримати їх подалі від протягів (занадто холодно)
  • Тримати їх також подалі від радіаторів (занадто жарко).

Кількість води та частота поливу зменшується. Для того, щоб зрозуміти коли поливати, треба торкнутися грунту. Якщо він сухий, то вже час. Поливають водою кімнатної температури, але потроху, адже занадто багато води може спровокувати гниття коренів. Деякі кактуси та сукуленти можуть взагалі не потребувати поливу аж до самої весни.

При цьому варто зауважити, що через сухе повітря у приміщеннях листя рослин може скручуватися. Рослинами може знадобитися зволожувач повітря або його народна заміна — встановлення горщиків на піддони з шаром мокрого гравію чи камінців. Коли вода буде з них випаровуватися — зволожуватиме листя рослин.

Деяким рослинам взимку потрібно більше світла. Наприклад, перемістити в іншу кімнату або на інше вікно. Також може знадобитися додаткове освітлення.

Підгодовувати рослини взимку не варто, адже рослина вступає в період спокою. Експерти рекомендують скоротити підживлення восени і повністю відмовитися від добрив протягом зимових місяців. Восени та взимку – не найкращий час, щоб турбувати коріння. Обрізати на рослині можна тільки пожовклі та померлі частини, інакше це може спровокувати новий ріст.

Варто потурбуватися, щоб рослині не було холодно. Окрім утеплення вікон, якщо ваші квіти стоять на підвіконні, також можна зробити захист з піддону. В дерев'яний неглибокий ящик ставляться горщики, а проміжки між ними закриваються соломою чи тирсою.

Раніше "Телеграф" розповідав, яким чином можна утеплити вікна якнайшвидше. Треба зауважити, що цей процес вимагає виконання певних дій і не обмежуються утепленням рами чи скла.