Гості облизуватимуть тарілки: рецепт великоднього маківника

Читать на русском
Автор
3763
Маківник стане чудовим завершенням великодньої трапези  (зображення створено за допомогою ШІ)
Маківник стане чудовим завершенням великодньої трапези (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

Цей маківник стане окрасою вашого столу.

Великодній маківник — це не просто випічка, а справжня частинка української традиції, що символізує багатство, ситість та єднання з рідними. Його ароматний запах наповнює дім затишком, а ніжний смак дарує справжню насолоду у світле свято Воскресіння Христового.

Сьогодні ми поділимося з вами трьома секретними рецептами великоднього маківника, які здивують вас легкістю приготування, різноманіттям смаків та неодмінно стануть улюбленими у вашій родині.

1. Маківник з родзинками та цукатами:

  • Інгредієнти:
  • 500 г борошна
  • 250 мл теплого молока
  • 11 г сухих дріжджів
  • 100 г цукру
  • 1 яйце
  • 100 г вершкового масла
  • 500 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г цуканатів
  • Сіль за смаком
  • Олія для змащування форми

Приготування:

  • У теплому молоці розчиніть дріжджі та цукор, залиште на 10 хвилин для активації.
  • Додайте борошно, яйце, вершкове масло та сіль, замісіть тісто. Тісто має бути м'яким та еластичним.
  • Накрийте тісто рушником, поставте в тепле місце на 1-2 години, щоб воно піднялося.
  • Замочіть мак у гарячій воді на 30 хвилин, потім відцідіть.
  • Родзинки та цукати промийте, обсушіть.
  • Змішайте мак, родзинки, цукати, додайте трохи цукру (за смаком).
  • Обробіть тісто, що підійшло, розділіть його на дві частини.
  • Більшу частину тіста розкачайте в пласт, викладіть його у змащену маслом форму.
  • На тісто рівномірно розподіліть макову начинку.
  • З другої частини тіста сформуйте кришку, накрийте нею маківник.
  • Накрийте маківник рушником, залиште в теплому місці на 30-40 хвилин, щоб він піднявся.
  • Випікайте маківник у розігрітій до 180°C духовці протягом 40-50 хвилин до золотистого кольору.
  • Дайте маківнику трохи охолонути у формі, потім посипте його цукровою пудрою або задекоруйте за вашим смаком.

Також ми розповідали, як приготувати дуже смачну кутю. Раніше, ми ділились рецептом французької паски.