Фу, американське? Чому у СРСР спочатку налагодили виробництво кетчупу, а потім заборонили його

Читать на русском
Автор
743
Ілюстративне зображення Новина оновлена 23 квітня 2024, 15:55
Ілюстративне зображення. Фото Pinterest

Альтернативні томатні соуси радянським людям до смаку не припали

У Радянському Союзі було чимало дивних заборон та правил, серед яких опинився і кетчуп. Невдовзі після налагодження виробництва у СРСР цей соус заборонили.

"Телеграф" зʼясував, у чому була причина. Як виявилось, після Другої світової війни Радянський Союз намагався всіма силами позбутись будь-чого американського.

І не оминула ця "харчова цензура" і кетчуп. Адже навіть його назва була очевидно іноземною. Тому у повоєнний час до відновлення виробництва цього соусу так і не дійшли. Ба більше, навіть його назву прибрали з загального ужитку.

Хоча у 30-х роках СРСР доклав чимало зусиль, щоб прищепити радянській людині любов до кетчупу. Під час відрядження до Сполучених Штатів нарком харчової промисловості Анастас Мікоян познайомився із кетчупом і вирішив налагодити його виробництво у Союзі.

Особливих складнощів з цим не було, адже технологія виробництва була простою. Радянські люди спершу насторожено поставилися до появи нового соусу з дивною назвою, тому була розгорнута масштабна рекламна кампанія, де говорили, що кетчуп можна і потрібно додавати скрізь. У середині 30-х років минулого століття про цей американський соус говорили всюди.

Та збільшення градуса напруги з США після Другої світової звели ці старання на нівець. Натомість радянським людям почали пропонувати альтернативу — томатні соуси "Південний", "Краснодарський", "Гострий". Попри значні старання виробників, великою популярністю вони не користувались.

Раніше "Телеграф" наводив підбірку з пʼяти продуктів, які СРСР вкрав у Заходу. Сюди потрапила навіть котлета у тісті та сирок "Дружба".