Страви не змінювалися ніколи: чим у СРСР "зразково" годували гостей у свята

Читать на русском
Автор
26959
Свято в СРСР Новина оновлена 19 квітня 2024, 17:23
Свято в СРСР. Фото Ілюстративне фото

Господині в СРСР рідкісне експериментували на кухні, тому святкові страви були однакові у кожному домі

У СРСР був дефіцит хороших та свіжих продуктів. Часто господиням доводилося вистоювати кілька годин у черзі, щоб відхопити палку "Докторської" ковбаси або шматочок свіжого м’яса. При цьому на святковий стіл радянські люди прагнули поставити все найкраще.

"Телеграф" вирішив нагадати, як виглядало традиційне гуляння в СРСР. До речі, страви на столі не надто відрізнялися від свята до свята.

Олів’є він же салат "Столичний" або "Зимовий"

Цей салат був чи не основною стравою на столі. Його готували не лише на Новий рік, а й на дні народження (як дорослі, так і дитячі), свято 8 березня та інші урочистості. Правда рецепт не мав нічого спільного зі справжнім, який був придуманий французом Люсьєном Олів’є у 60-х роках XIX століття.

Від оригінальних інгредієнтів (м’яса перепілки, ракових шийок, каперсів, картоплі та спеціального соусу) в "Олів’є" не залишилося нічого, окрім картоплі. Радянські кухарі повністю підмінили склад салату, залишивши одну назву. Перепілку в кращому разі замінювали куркою, але найчастіше вареною ковбасою; каперси — зеленим горошком (схожий колір) та солоними огірками (схожий смак); ракові шийки — вареною морквою (колір один і той самий). Назву деякі господині теж переробили, так і народився салат "Столичний" чи "Зимовий".

Оселедець та його шуба

Ще один традиційний салат, який оздоблював стіл на будь-якому святі в СРСР. Однак і його рецептура варіювалася від будинку до будинку. Обов’язковими інгредієнтами вважався майонез, оселедець, буряк та картопля. Відварені яйця, морква, яблуко, цибуля, волоські горіхи, а іноді навіть чорнослив, смажені гриби, зелений горошок чи сир — все це було "добровільним" набором продуктів, які іноді додавали, щоб урізноманітнити смак.

Мімоза

Салат родом з епохи раннього застою (60-70 роки). Задум назви був у тому, що подрібнений жовток яйця, яким посипали готовий салат, мав нагадувати оксамитові квіти мімози. Попри колишню популярність, сьогодні "Мімоза" — безнадійно застаріла страва, але, як і раніше, must у кулінаріях або на столі відданих традиції домашніх кулінарів.

М’ясна страва — курка, качка чи котлети

Найчастіше на святкових столах у СРСР з’являлася курка: її смажили, запікали на пляшці, фарширували рисом, овочами, гречкою — загалом, на що фантазії вистачало. Качку або гусака теж фарширували, але в більш заможних сім’ях, оскільки, по-перше, потрібно було серйозно витратитися фінансово, а по-друге, ще постаратися знайти качку на ринку.

Деякі сім’ї надавали перевагу більш економному варіанту — котлетам. І хоча ця страва виглядала зовсім не святково, її любили та їли всі.

Гарнір

У питанні гарніру у радянських людей суперечок не виникало. Одностайними лідерами були пюре, а в сезон — молода відварна картопля.

Холодець чи заливна риба

Розварене м'ясо, залите густим від власного желатину, що розчинився, бульйоном, застигаючи, перетворюється на холодець, він же "студєнь". Деякі господині замінювали м'ясо на рибу, яку заливали желатином.

Алкоголь та напої

Найчастіше на стіл ставили горілку, недороге вино чи коньяк, а також "Радянське" шампанське. Закушували найчастіше лимоном або цукерками, але також не гидували солоними огірками, ковбасою та рештою, що є на святковому столі.

Дітей напували домашніми компотами чи соками, але не магазинними, а також домашнього приготування.

Закуски та бутерброди

Свіжі овочі, особливо не в сезон, були дефіцитом в СРСР. Тому ці продукти замінювалися соліннями власного приготування: квашеними помідорами, огірками, капустою, маринованими грибами тощо.

Також було заведено ставити на стіл ковбасну та сирну нарізки, бажано, на одній тарілці, щоб виглядало об'ємно. В основному це була "Докторська" ковбаса, але більш заможні сім’ї використовували буженину.

Бутерброди робили обов’язково зі шпротами. Рецепт простий, але у кожній родині свій. Хліб щедро намазували маслом або майонезом, а зверху клали шпроти. Прикрашали лимоном, свіжим огірком, гілочкою петрушки — як могли.

Солодке та фрукти

Після кількох годин поїдання жирних салатів та розпивання алкоголю гостей неодмінно пригощали чаєм із солоденьким. Це могли бути або цукерки, або торти. Три основні "кита" — це торт "Наполеон", торт "Прага" та здобні домашні пироги. З фруктів ставили те, що найлегше було дістати, а взимку балували гостей мандаринами чи апельсинами.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, який сік у СРСР був найдорожчим. Не кожна сім’я могла дозволити собі пити цей напій.