Фастфуд по-радянські: яким було громадське харчування і чим перекушували в СРСР

Читать на русском
Автор
3478
Фастфуд часів СРСР Новина оновлена 19 квітня 2024, 12:50
Фастфуд часів СРСР. Фото Відкриті джерела

Асортимент у громадському харчуванні СРСР різноманітним назвати не можна було

Сучасних людей вже давно не турбує питання швидкого перекушування на вулиці. На допомогу завжди приходить фастфуд, який є в кожному місті. А ось за часів СРСР люди не могли похвалитися такою опцією.

Але все ж таки заклади швидкого харчування в ті часи були. "Телеграф" вирішив розповісти читачам про те, як виглядав радянський "фастфуд".

Справа в тому, що в звичному розумінні людини з розвиненої країни фастфуду в СРСР не існувало як такового.

Перші заклади громадського харчування з’явилися у Радянському Союзі у 1920-х роках. Це були їдальні, де подавалися комплексні обіди: салат, перша та друга страви, хліб, склянка чаю або компоту. Існували також точки швидкого харчування — там можна було купити пиріжок, бублик чи булочку. Вони прийшли на зміну дореволюційним рознощикам, які працюють на ринках або біля вокзалів.

У 1936 році, після відрядження радянських спеціалістів харчової промисловості у США, у країні з’явилися бургери. У радянських пекарнях почали випікати спеціальні булочки, а на підприємствах м’ясної промисловості почалося виготовлення електричних жаровень. У парках встановили спеціальні кіоски. Радянські гамбургери отримали назву "Гаряча московська котлета". Продавали їх по 50 копійок. Булочка не прижилася і скоро котлету почали класти між двома шматками хліба — чорного чи білого. До таких бутербродів пропонували лимонад.

У перші роки після Великої Вітчизняної війни громадське харчування СРСР занепало. Хрущов запропонував організувати нові заклади, зі швидкими перекушуваннями. Так з’явилися чебуречні, шашличні, пельмові, сосисочні, млинці, пончикові, пиріжкові. Закусочні варіювалися залежно від регіону. В узбецькій самсакані можна було спробувати самсу, а в бішкекському лагманкані — пшеничну локшину з бульйоном, м’ясом та овочами.

Славилися в СРСР кафе "Хвилинка". Це були однотипні окремо стоять збірно-щитові кафе швидкого харчування, які у вигляді експерименту відкрилися у великих містах СРСР у перебудовні роки кінця 1980-х. Часто вони розташовувалися в парках і мали характерний зовнішній вигляд із двома крилами, між якими розташовувався невеликий внутрішній дворик, де влітку для відвідувачів ставили столи на вулиці під парасольками, скляну призму на даху.

Втім, в асортименті закладів були ті самі чебуреки, пиріжки, смажені пончики.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які напої в СРСР пропонували замість кави.