Звично на Заході, але дивина для нас: перелік найцікавіших жіночих імен

Читать на русском
Автор
1330
Маленька українка
Маленька українка. Фото https://daytoday.ua

Дівчаток часто називають іменами, які прийшли до нас з інших країн

У католицьких країнах подвійні імена є поширеною традицією, але для нас це досі дивина. Українці зазвичай обирають для своєї дитини гарне та мелодійне одинарне ім’я, хоча в останні роки тенденції дещо змінюються.

Подвійні імена зазвичай обирають для дівчаток. Про це мовознавець Любомир Белей написав у своїй науковій роботі під назвою "Ім’я дитини в українській родині".

Деякі імена, наприклад, Анна-Марія, Анна-Тереза та Марія-Тереза, є поширеними у всьому світі. Деякі характерні тільки для східних слов’ян: Ольга-Анна, Діана-Марія, Єва-Марія, Софія-Марія.

Проте українці вирізняються креативністю. Так, за даними Міністерства юстиції, у 2022 році дітям давали незвичні подвійне імена:

  • Авіталь-Азаліна;
  • Аделіна-Джавеліна;
  • Чіамада-Аделіна.

Зазвичай подвійні імена обирають в західних областях України. Значно рідше так називають дітей на сході та півдні.

Дівчаткам значно частіше дають подвійні імена. Хлопчиків називають так нечасто, бо у майбутньому можуть виникнути проблеми з формуванням по батькові, бо подвійна форма неможлива, можна використовувати лише одне ім’я.

Та деяких українців це не стримує. Так, у 2022 році в реєстрі Мінюсту зареєстровані такі подвійні імена для хлопчиків як Артур-Байрактар і Ян-Джавелін.

Раніше "Телеграф" писав, яке поширене жіноче ім’я має близько 70 розмовних варіантів на Закарпатті. Серед них багато мелодійних альтернатив.