Лаванда зацвіте як божевільна: як обрізати її після зими

Читать на русском
Автор
43567
Обрізка — запорука успіху у вирощуванні лаванди
Обрізка — запорука успіху у вирощуванні лаванди. Фото Pexels

Дізнайтесь, як і коли обрізати лаванду

Обрізка лаванди – найважливіша процедура, яка допомагає стимулювати зростання нових пагонів та надати рослині компактної форми. Якщо зробити це вміло, влітку на кущах з’явиться велика кількість квітів, які довго радуватимуть красою та ароматом.

Незалежно від того, чи є у вас в саду довгі ряди лаванди, що нагадують поля Провансу, або кілька рослин у горщиках на балконі, важливим є правильний догляд за рослинами в будь-яку пору року. Про терміни та правила обрізання лаванди пише Express.

Коли і як обрізати лаванду навесні

Лаванда потребує щорічного обрізання. Багато садівників обрізають чагарники наприкінці серпня — на початку вересня, після того, як рослина відцвіте. Але корисна лаванді також обрізка ранньою весною. Особливо, якщо минулого літа рослина сильно розрослася.

Іспанську лаванду можна обрізати до половини її розміру, якщо хочете змінити форму рослини. Сорти англійської та французької лаванди можна обрізати ще сильніше, до третини їхнього розміру.

При цьому потрібно бути готовим, що весняне обрізування може затримати цвітіння рослини. Зате потім лаванда порадує пишним та довгим цвітінням. Чим сильніше обрізати рослину, тим агресивніше вона буде рости, і навпаки.

Обрізання проводять чистим та гострим секатором. Робити зріз рекомендується робити трохи вище за групу нових пагонів. Якщо опуститись нижче, лаванда може загинути. Також зріз має бути під кутом до куща. Це допоможе зберегти пухнастий вид лаванди.

Раніше "Телеграф" розповідав, як у березні обрізати виноград. Ця процедура допоможе отримати багатий урожай.