Як обрізати виноград на початку березня, щоб виріс смачний урожай

Читать на русском
Автор
17285
Виноград не тільки приносить смачні плоди, а й прикрашає садову ділянку Новина оновлена 01 березня 2024, 17:56
Виноград не тільки приносить смачні плоди, а й прикрашає садову ділянку. Фото Pixabay

Правильне обрізування сприяє отриманню рясного врожаю та збереженню здоров’я виноградних лоз

Весняне обрізування винограду не тільки сприяє врожаю та здоров’ю рослини, але й робить садову ділянку більш доглянутою та привабливою. Щоб забезпечити хороший урожай і здоров’я винограду, слід правильно провести його обрізання.

Найкраще робити обрізку в березні, коли температура повітря перевищує 5 градусів Цельсія, пише facedobra. Слід також враховувати фази місяця і проводити обрізання в період спадного місяця. Це допоможе уповільнити зростання пагонів.

Для молодих лоз до трьох років експерти рекомендують проводити дбайливе обрізання рослини, щоб сформувати кущ. Дорослі лози вимагають більш ґрунтовного обрізання.

При санітарній обрізці видаляються пошкоджені, хворі та сухі гілки. Для формування лози необхідно регулювати кількість пагонів. Омолоджувальне обрізання сприяє стимуляції зростання нових пагонів на старих лозах.

Як проводити обрізку винограду навесні

Вам знадобиться гострий секатор, ніж та пила. Видаляйте пошкоджені, хворі та сухі пагони. Залежно від віку та сорту винограду, застосуйте формувальну або омолоджуючу обрізку. Зрізи слід робити під кутом та обробляти садовим варом. Після завершення процедури акуратно зберіть усі відрізані гілки та сміття.

Вибирайте метод обрізки, який підходить для конкретного сорту винограду та кліматичних умов вашого регіону. Проводьте обрізку обережно, дотримуючись усіх заходів безпеки.

Раніше ми писали, коли потрібно обприскувати яблуні цього року. Головне, що важливо — не пропустити слушний момент.