Маєте "вогняне" прізвище? Знаєте, звідки воно? Перевірте перелік від мовознавця

Читать на русском
Автор
16489
Деякі прізвиська були загадковими
Деякі прізвиська були загадковими. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Для наших предків вогонь був символом життя й захисту від нечисті, тому до нього ставились з особливою повагою

Значення сучасних українських прізвищ відіграє важливу роль у житті людей, які прагнуть знати більше про своє походження. Комбінація букв може вказувати на сферу діяльності людини, її зріст чи фігуру, наявність особливих рис, наприклад, веснушок, проте найбільш загадковими є "вогняні" прізвиська.

Розшифрувати їхнє справжнє значення буває не так просто, особливо зважаючи на невелику кількість таких варіантів. Вони перелічені у науковій роботі "Сучасні українські прізвища" Юліана Редька.

Кому давали вогняні прізвища

У давні часи до вогню ставились з великою повагою. На ньому готували їжу, завдяки багаттю зігрівались. А ще наші предки вірили, що світло полум’я відганяє нечисть. Саме тому прізвиська пов’язані з вогнем не роздавали направо і наліво.

Прізвище Іскра є найбільш поширеним з цього переліку. Наразі точно невідомо, кому давали таке прізвисько. Можливо, першопредок міг добре розпалювати вогнище. Хоча є ймовірність, що він міг бути запальним.

Зараз в Україні проживає 1571 носій прізвища Іскра, за даними сайту "Рідні". Воно поширене переважно у Причорномор’ї.

Поширення прізвища Іскра
Носії прізвища Іскра живуть по всій країні

На другому місці за поширеністю серед "вогняних" прізвищ ― Пожар. Ймовірно, першопредок, якому і дали це прізвисько, міг не впоратись зі стихією та щось спалити.

В Україні проживає 1078 носіїв цього прізвища. Найчастіше представники з цим родовим іменем зустрічаються на Придніпров'ї.

Поширення прізвища Пожар
Прізвище Пожар достатньо розповсюджене в нашій країні

Негативне значення має сучасне прізвище Чад. Першопредок міг його отримати через те, що неправильно топив піч. Слово "чад" означає отруйний безбарвний газ. Він утворюється при горінні вугілля, якщо не вистачає кисню.

Наразі на території України проживає 98 осіб з прізвищем Чад. Найбільш поширене це родове ім’я на Галичині.

Поширення прізвища Чад
Носії прізвища Чад живуть переважно на заході

Останнє прізвище у переліку "вогняних" ― Шкрум. Скоріше за все, його отримав не дуже гарний господар, який забував очищати димар. Бо сажа у ньому й називається шкрум.

Проте у цього слова є ще одне значення ― заячий жир. Тому таке прізвище може бути дано людині, яка полювала на зайців, або любила вживати в їжу їхній жир.

Родове ім’я Шкрум в Україні мало поширене. Наразі відомо про 268 носіїв цього прізвища. Зазначимо, що серед них і народна депутатка України Шкрум Альона Іванівна. Найбільш поширене це прізвище у Таврії.

Поширення прізвища Шкрум
Найбільше носіїв прізвища Шкрум проживає на півдні України

Раніше "Телеграф" повідомляв, як дізнатись про любов ваших далеких предків до грошей. На це вкаже прізвище.