Предки робили вози і були пастухами: звідки пішло прізвище Вакарчук

Читать на русском
Автор
1546
Чередник на полі випасає худобу
Чередник на полі випасає худобу. Фото Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Існує декілька цікавих версій

В Україні кожна людина має свою історію, таємниці роду та статус. Прізвища, яким давали українцям цікаві та загадкові. Сьогодні розповімо про одне з таких. Всім відомий співак Святослав Вакарчук – його прізвище одне з найпоширеніших в нашій країні та водночас його історія цікава.

Говорячи про походження цього прізвища, існує кілька версій, пов'язаних із різними історичними та лінгвістичними аспектами. "Телеграф" дослідив всі версії та що воно значить.

Прізвище Вакарчук походить від українського слова "вакар", що має значення "віз" чи "візок". Спочатку прізвище Вакарчук могло бути присвоєне предками людей, пов'язаних з виготовленням або використанням возів. Це пояснює наявність суфікса "-чук" у прізвищі, який є димінутивним і означає "син" або "нащадок". Таким чином, прізвище Вакарчук може бути переведене як "син телегаря" або "нащадок виробника возів".

Існує також версія, яка пов'язує прізвище Вакарчук із давнім ім'ям Вакарій. Це ім'я має грецьке коріння і відповідає імені В'ячеслав. За цією версією прізвище Вакарчук означає те, що "походить від Вакарія" або "нащадок Вакарія".

Ще одна можлива версія походження прізвища Вакарчук пов'язує її із давнім українським словом "вакар". Вакар означає "чудо", "удача" чи "щастя". У цьому випадку прізвище Вакарчук може бути переведене як "син удачі" або "нащадок, який приніс щастя".

Деякі дослідники припускають, що прізвище Вакарчук є звуконаслідувальним словом, яке імітує тріск чи скрип коліс. Ця версія пов'язує прізвище з професією, пов'язаною з виготовленням або використанням візів та візків. Суфікс "-чук" у цьому випадку просто вказує на походження від такої професії.

Окрім цього, словник іншомовних слів вказує, що воно має румунське походження і означає пастуха , зокрема такого, який доглядає корів. Отже, хтось із предків співака, ймовірно, займався випасом худоби.

Проте прізвище Вакарчук, як і раніше, користується значною популярністю в Україні. Воно налічує 1278 носіїв. За поширенням займає 3799 місце. Найчастіше зустрічається на Поділлі.

Раніше "Телеграф" розповідав звідки пішло прізвище нового головнокомандувача Олександра Сирського. Прізвище "Сирський" дуже рідкісне в Україні, всього є лише 13 його носіїв, більшість із яких мешкають у Львові.