За вами шпигують через камеру смартфона: як про це дізнатися, натиснувши кілька кнопок

Читать на русском
Автор
2677
Як виявити, що через камеру за вами шпигують
Як виявити, що через камеру за вами шпигують. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Ви могли підтвердити дозвіл на доступ до камери самостійно, не знаючи цього

Чутки про те, що через камеру смартфона можна стежити за його власником, дуже поширені. Однак мало хто знає, як це перевірити. Раніше ми розповідали, чи можна користуватися телефоном, на якому розбите скло. Тепер поговоримо, як виявити, чи за вами шпигують.

Виявляється, що будь-який смартфон може стати інструментом для стеження. А точніше, його камера. Як це зрозуміти, розповіли на itechua.

Як перевірити, чи за вами стежать через камеру смартфона

Для того, щоб стежити за кимось через камеру, треба мати доступ до вашого обладнання та встановити на нього потрібне програмне забезпечення.

Щоб це виявити, треба проаналізувати дозволи додатків та переглянути, які з них мають доступ до камери. Для цього потрібно зайти в Налаштування – Конфіденційність – Доступ до камери (або просто напишіть в пошуковому рядку – Доступ до камери). Ретельно огляньте, чи серед списку додатків немає незнайомих або тих програм, як ви не встановлювали.

Чи можуть стежити за вами сайти через камеру смартфона?

Сайти, на які ви заходите, можуть також отримати доступ до камери. Проте якщо ви не давали на це дозволу, це неможливо. Тому варто уважно підтверджувати дозволи, які приходять. Однак якщо це не вийшло, все можна виправити.

Якщо у вас Android, треба зайти у браузер і натиснути на 3 крапки, які знаходяться у правому верхньому кутку. Обираємо "Налаштування", потім — "Налаштування сайтів". Далі натискаємо "Камера". Ви побачите список додатків, в яких є доступ до вашої камери. Підозрілі треба видалити.

Також, аби захистити себе від шпигування через камеру, можна встановити антишпигунський додаток. Він зможе виявити шкідливе ПЗ, що є на вашому телефоні.

Раніше "Телеграф" розповідав, що не можна робити з телефоном під час його зарядки. Ми поділилися, які дії можуть "вбити" ваш пристрій.