Ці фрикадельки самі стрибатимуть до рота: шведи подають їх у незвичайному соусі

Читать на русском
Автор
2865
Затишна сімейна страва
Затишна сімейна страва. Фото shuba.life

Класичні шведські фрикадельки припадуть вам до смаку

Якщо удома є фарш, не обов’язково готувати звичні котлетки. Можна здивувати близьких шведськими фрикадельками.

Ця страва стала відома ще у 18 столітті. Фрикадельки в пікантному соусі "köttbullar" — справжня шведська традиція. Рецептом ділиться Shuba. Ми впевнені, що він точно залишиться у вашій кулінарній книзі.

Як приготувати шведські фрикадельки

Інгредієнти на 8 порцій:

  • м’ясний фарш — 1 кг;
  • яйця курячі — 1 шт.;
  • молоко 2,5% — 1/3 склянки;
  • панірувальні сухарі — 100 г;
  • цибуля жовта ріпчаста — 1 шт.;
  • часник, зубчики — 2 шт.;
  • масло вершкове 73% — 100 г;
  • сіль, перець чорний мелений — до свого смаку.

Для соусу:

  • масло вершкове 73% — 3 ст. л.;
  • борошно пшеничне — 3 ст. л.;
  • овочевий бульйон — 2 склянки;
  • сметана 20% — 1/4 склянки;
  • сіль, перець чорний мелений — до свого смаку;
  • брусничний джем — 4 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю та часник чистимо, подрібнюємо, обсмажуємо на сковороді з вершковим маслом до золотистого кольору. Даємо охолонути та змішуємо з молоком і панірувальними сухарями.
  2. В окремій мисці змішуємо свинячий і яловичий фарш, додаємо яйце і приготовлену молочну суміш, солимо, перчимо, ретельно перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо на годину в холодильник.
  3. Для приготування соусу в каструлі до появи бульбашок нагріваємо вершкове масло, додаємо борошно і ретельно перемішуємо. Коли суміш стане кольором кави з вершками, додаємо бульйон. Помішуючи, готуємо, поки суміш не стане шовковистою. Знімаємо з вогню, додаємо сметану, джем брусничний, сіль, перець і все ретельно перемішуємо.
  4. З фаршу формуємо невеликі фрикадельки, обсмажуємо їх на суміші вершкового масла та олії до рум’яної скоринки.
  5. Підготовлені фрикадельки відправляємо в глибоку форму, поливаємо соусом і відправляємо в розігріту до 180°С духовку на 10-15 хвилин.

Подаємо шведські фрикадельки з улюбленим гарніром, наприклад, картопляним пюре. Смачного!