Небезпечний жир: як відрізнити оливкову олію, на якій можна смажити їжу

Читать на русском
Автор
600
Яка олія підходить для того, щоб на ній смажити
Яка олія підходить для того, щоб на ній смажити. Фото 24 канал

Чи можна смажити на оливковій олії?

Оливкова олія — це цінний продукт, який здавна використовується в кулінарії. Ми розповідали, як обирати соняшникову олію, яку українці найбільше використовують для смаження.

Оливковий же продукт частіше використовують для салатів. Але чи можна її використовувати для смаження? Розповідаємо про це разом із "ТСН".

Чи можна смажити на оливковій олії?

Раніше вважалося, що оливкова олія не підходить для смаження, оскільки вона має низьку температуру димлення. Температура димлення — це температура, при якій олія починає окислюватися і виділяти шкідливі речовини. Але, останні дослідження показали, що оливкову олію можна використовувати для смаження, але не всю.

Тип оливкової олії

Для смаження краще використовувати рафіновану оливкову олію. Вона має більш високу температуру димлення, ніж нерафінована, яка переважно і займає відповідні полиці в супермаркетах. Нерафіновані олії призначені для салатів — вони позначаються словами "virgin" та "extra virgin".

Температура димлення різних видів оливкової олії:

  • Оливкова олія extra virgin: 160–190 °C
  • Оливкова олія virgin: до 210 °C
  • Рафінована оливкова олія: 220–230 °C

Як і будь-яку олію, оливкову можна використовувати для смаження лише один раз. Обсмажувати щось у олії, яка залишилася на сковороді, не варто. Також ми розповідали, чи можна їсти зацукроване варення.