Краще, ніж вареники та пиріжки: рецепт неймовірних закарпатських ріпляників (відео)
- Автор
- Дата публікації
Читать на русском
- Автор
- 10705
![Закарпатські ріпляники з квашеною капустою](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/0/78/0b372544-4ae137ed82556bfae563aeb002561780.png?v=0663_1)
Цю страву на Закарпатті готують навіть на свято
Ми розповідали, як приготувати традиційний гуцульський салат Шухи. Тепер ділимось рецептом неймовірних закарпатських ріпляників.
Ріпляники — це традиційна українська страва з картопляного тіста з начинкою. Для начинки можна використовувати будь-які інгредієнти, наприклад, м'ясо, гриби, сир, овочі. Подаються вони зазвичай з грибною мачанкою — соусом на основі грибного паштету, який можна використовувати для подачі різних страв. Рецептом у своєму тиктоці поділилась кулінарна блогерка Мирослава Пекарюк.
Інгредієнти:
- Картопляне пюре — 600 г
- Борошно — 250 г
- Капуста квашена — 300 г
- Цибуля ріпчаста — 1 шт
- Кмин — за смаком
- Сіль — за смаком
- Олія соняшникова — 200-250 мл
- Часник — 2 зубки
- Грибний паштет — 100 г
@kudriava.food Закарпатські ріпляники з квашеною капустою🥟 Інгредієнти: - Картопляне пюре 600 г - Борошно 250 г - Капуста квашена 300 г - Цибуля ріпчаста 1 шт - Кмин дрібка - Сіль дрібка - Олія соняшникова 200-250 мл - Часник 2 зубки - Грибний паштет 100 г Спосіб приготування: 1. У високій пательні (або каструлі) смажимо дрібно нарізану цибулю до золотистості, додаємо квашену капусту, кмин, заливаємо водою та тушимо, доки капуста не буде мʼякою; 2. Очищаємо попередньо відварену картоплю у мундирах і натираємо її на крупній терці, солимо, додаємо борошно та замішуємо тісто (тісто має вийти мʼяке та не забите); 3. Розтачуємо тісто товщиною 1-1,5 см, вирізаємо кільця, ставимо по центру начинку та формуємо наш ріпляник за принципом ліпки вареників, потім, за допомогою виделки, робимо в ріпляниках красиві краї; 4. В пательню наливаємо олію, розігріваємо її та смажимо ріпляники з обох боків до золотистого кольору; 5. Готуємо грибну мачанку. В каструлі, з розігрітою олією, смажимо дрібно нарізну цибулю до золотистості, всипаємо 1 ст. л борошна, смажимо до світло-золотистого кольору (постійно помішуючи, щоб воно не підгоріло), додаємо грибний паштет, натертий часник, трохи води, солі та доводимо все до кипіння; 6. Накладаємо в мисочку ріпляники, поливаємо їх грибною мачанкою, куштуємо цю смакоту та відчуваємо атмосферу Різдва🤩 #kudriavafood #фудблогукраїнською #різдво #українськітрадиції #святавечеря #12страв ♬ оригінальний звук - Мирослава Пекарюк
Спосіб приготування:
- Квашену капусту дрібно нарізаємо, цибулю — кубиками. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо капусту, кмин і тушкуємо до м'якості.
- Очищаємо картоплю і натираємо її на крупній терці. Додаємо борошно, сіль і замішуємо тісто.
- Розкачуємо тісто в тонкий пласт, вирізаємо кружечки. На кожен кружечок кладемо начинку з капусти і формуємо ріпляники, як вареники.
- Смажимо ріпляники на розігрітій олії з обох боків до золотистого кольору. Для грибної мачанки розігріваємо олію і обсмажуємо в ній цибулю до золотистого кольору.
- Додаємо борошно і обсмажуємо до світло-золотистого кольору. Вливаємо грибний паштет, натертий часник, сіль і доводимо до кипіння.
Подаємо ріпляники з грибною мачанкою. Грибний паштет можна замінити грибною ікрою. Ми розповідали, як її приготувати.