Краще, ніж вареники та пиріжки: рецепт неймовірних закарпатських ріпляників (відео)

Читать на русском
Автор
10705
Закарпатські ріпляники з квашеною капустою
Закарпатські ріпляники з квашеною капустою. Фото Скриншоти з відео, колаж "Телеграфу"

Цю страву на Закарпатті готують навіть на свято

Ми розповідали, як приготувати традиційний гуцульський салат Шухи. Тепер ділимось рецептом неймовірних закарпатських ріпляників.

Ріпляники — це традиційна українська страва з картопляного тіста з начинкою. Для начинки можна використовувати будь-які інгредієнти, наприклад, м'ясо, гриби, сир, овочі. Подаються вони зазвичай з грибною мачанкою — соусом на основі грибного паштету, який можна використовувати для подачі різних страв. Рецептом у своєму тиктоці поділилась кулінарна блогерка Мирослава Пекарюк.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре — 600 г
  • Борошно — 250 г
  • Капуста квашена — 300 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт
  • Кмин — за смаком
  • Сіль — за смаком
  • Олія соняшникова — 200-250 мл
  • Часник — 2 зубки
  • Грибний паштет — 100 г
@kudriava.food Закарпатські ріпляники з квашеною капустою🥟 Інгредієнти: - Картопляне пюре 600 г - Борошно 250 г - Капуста квашена 300 г - Цибуля ріпчаста 1 шт - Кмин дрібка - Сіль дрібка - Олія соняшникова 200-250 мл - Часник 2 зубки - Грибний паштет 100 г Спосіб приготування: 1. У високій пательні (або каструлі) смажимо дрібно нарізану цибулю до золотистості, додаємо квашену капусту, кмин, заливаємо водою та тушимо, доки капуста не буде мʼякою; 2. Очищаємо попередньо відварену картоплю у мундирах і натираємо її на крупній терці, солимо, додаємо борошно та замішуємо тісто (тісто має вийти мʼяке та не забите); 3. Розтачуємо тісто товщиною 1-1,5 см, вирізаємо кільця, ставимо по центру начинку та формуємо наш ріпляник за принципом ліпки вареників, потім, за допомогою виделки, робимо в ріпляниках красиві краї; 4. В пательню наливаємо олію, розігріваємо її та смажимо ріпляники з обох боків до золотистого кольору; 5. Готуємо грибну мачанку. В каструлі, з розігрітою олією, смажимо дрібно нарізну цибулю до золотистості, всипаємо 1 ст. л борошна, смажимо до світло-золотистого кольору (постійно помішуючи, щоб воно не підгоріло), додаємо грибний паштет, натертий часник, трохи води, солі та доводимо все до кипіння; 6. Накладаємо в мисочку ріпляники, поливаємо їх грибною мачанкою, куштуємо цю смакоту та відчуваємо атмосферу Різдва🤩 #kudriavafood #фудблогукраїнською #різдво #українськітрадиції #святавечеря #12страв ♬ оригінальний звук - Мирослава Пекарюк

Спосіб приготування:

  1. Квашену капусту дрібно нарізаємо, цибулю — кубиками. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо капусту, кмин і тушкуємо до м'якості.
  2. Очищаємо картоплю і натираємо її на крупній терці. Додаємо борошно, сіль і замішуємо тісто.
  3. Розкачуємо тісто в тонкий пласт, вирізаємо кружечки. На кожен кружечок кладемо начинку з капусти і формуємо ріпляники, як вареники.
  4. Смажимо ріпляники на розігрітій олії з обох боків до золотистого кольору. Для грибної мачанки розігріваємо олію і обсмажуємо в ній цибулю до золотистого кольору.
  5. Додаємо борошно і обсмажуємо до світло-золотистого кольору. Вливаємо грибний паштет, натертий часник, сіль і доводимо до кипіння.

Подаємо ріпляники з грибною мачанкою. Грибний паштет можна замінити грибною ікрою. Ми розповідали, як її приготувати.