Лучше, чем вареники и пирожки: рецепт невероятных закарпатских рипляников (видео)

Читати українською
Автор
10704
Закарпатские рипляники с квашеной капустой
Закарпатские рипляники с квашеной капустой. Фото Скриншоти з відео, колаж "Телеграфу"

Это блюдо на Закарпатье готовят даже на праздник

Мы рассказывали, как приготовить традиционный гуцульский салат «Шухи». Теперь делимся рецептом невероятных закарпатских рипляников.

Рипляники – это традиционное украинское блюдо из картофельного теста с начинкой. Для начинки можно использовать любые ингредиенты, например мясо, грибы, сыр, овощи. Подаются они обычно с грибной мачанкой – соусом на основе грибного паштета, который можно использовать для подачи различных блюд. Рецептом в своем тиктоке поделилась кулинарная блогерка Мирослава Пекарюк.

Ингредиенты:

  • Картофельное пюре — 600 г
  • Мука — 250 г
  • Капуста квашеная — 300 г
  • Лук репчатый — 1 шт.
  • Тмин — по вкусу
  • Соль – по вкусу
  • Масло подсолнечное — 200-250 мл
  • Чеснок — 2 зубка
  • Грибной паштет — 100 г
@kudriava.food Закарпатські ріпляники з квашеною капустою🥟 Інгредієнти: - Картопляне пюре 600 г - Борошно 250 г - Капуста квашена 300 г - Цибуля ріпчаста 1 шт - Кмин дрібка - Сіль дрібка - Олія соняшникова 200-250 мл - Часник 2 зубки - Грибний паштет 100 г Спосіб приготування: 1. У високій пательні (або каструлі) смажимо дрібно нарізану цибулю до золотистості, додаємо квашену капусту, кмин, заливаємо водою та тушимо, доки капуста не буде мʼякою; 2. Очищаємо попередньо відварену картоплю у мундирах і натираємо її на крупній терці, солимо, додаємо борошно та замішуємо тісто (тісто має вийти мʼяке та не забите); 3. Розтачуємо тісто товщиною 1-1,5 см, вирізаємо кільця, ставимо по центру начинку та формуємо наш ріпляник за принципом ліпки вареників, потім, за допомогою виделки, робимо в ріпляниках красиві краї; 4. В пательню наливаємо олію, розігріваємо її та смажимо ріпляники з обох боків до золотистого кольору; 5. Готуємо грибну мачанку. В каструлі, з розігрітою олією, смажимо дрібно нарізну цибулю до золотистості, всипаємо 1 ст. л борошна, смажимо до світло-золотистого кольору (постійно помішуючи, щоб воно не підгоріло), додаємо грибний паштет, натертий часник, трохи води, солі та доводимо все до кипіння; 6. Накладаємо в мисочку ріпляники, поливаємо їх грибною мачанкою, куштуємо цю смакоту та відчуваємо атмосферу Різдва🤩 #kudriavafood #фудблогукраїнською #різдво #українськітрадиції #святавечеря #12страв ♬ оригінальний звук - Мирослава Пекарюк

Способ приготовления:

  1. Квашеную капусту мелко нарезаем, лук – кубиками. Обжариваем лук до золотистого цвета, добавляем капусту, тмин и тушим до мягкости.
  2. Очищаем картофель и натираем его на крупной терке. Добавляем муку, соль и замешиваем тесто.
  3. Раскатываем тесто в тонкий пласт, вырезаем кружочки. На каждый кружочек кладем начинку из капусты и формируем рипляники, как вареники.
  4. Жарим рипляники на разогретом масле с обеих сторон до золотистого цвета. Для грибной мачанки разогреваем масло и обжариваем в нем лук до золотистого цвета.
  5. Добавляем муку и обжариваем до светло-золотистого цвета. Вливаем грибной паштет, натертый чеснок, соль и доводим до кипения.

Подаем рипляники с грибной мачанкой. Грибной паштет можно заменить грибной икрой. Мы рассказывали, как ее приготовить.