Не викидайте мандаринові шкірки: три незвичайні способи застосування

Читать на русском
Автор
2758
Шкірки мандаринів зберігають їхній аромат
Шкірки мандаринів зберігають їхній аромат. Фото 24tv.ua

Використовувати можна тільки шкірки від митих мандаринів

Один із популярних зимових фруктів в Україні — мандарин. Його можна використати не тільки в їжу — зі шкірок можна робити поробки, розпалювати сухими шкірками багаття та багато іншого. Після ласування смачними фруктами лишається чимало очистків, то їх можна пустити на добру справу.

Мандаринові кірки проти небажаних комах використовують як вдома, так і на садових ділянках. Сухі шкірки мають захистити від молі — їх треба розкласти поміж речами. Це додасть також одягу легкого цитрусового аромату. На відкритому грунті їх розсипають по периметру ділянки.

Для обприскування домашніх рослин можна приготувати настій на мандаринових кірках. Він допоможе боротися з попелицями та павутинними кліщами. 200 грамів шкірок заливають літром теплої води, настоюють 5 днів в темному місці. Проціджують, половину готового розчину розбавляють 2 л відстояної води та додають чайну ложку натертого господарського мила. Це має підживити рослини.

Також, мандаринові шкірки можна використовувати як засіб для чищення кахлів від жиру, прибрати вапняний наліт чи невеликі вогнища цвілі. Для цього шкірки настоюють в оцті, як і апельсинові.

Раніше "Телеграф" розповідав, що мандарини можна не тільки просто з'їсти. З фруктом можна зробити цікавий салат, який стане родзинкою святкового столу.