Мало хто знає: скільки зберігати готові страви та салати, щоб не отруїтися

Читать на русском
Автор
2780
Більшість харчів швидко псуються
Більшість харчів швидко псуються. Фото 24 канал

Як швидко треба доїсти "залишки бенкету"

Ми розповідали, які страви повинні бути на столі на Різдво. Але після свят у переважній більшості випадків залишки цих страв залишаються у холодильнику. Це не є погано — адже ще кілька днів можна не думати, що поїсти.

Але з часом вони починають псуватися, і це вже на так весело. Разом із порталом "Порадниця" розповідаємо, скільки часу можуть зберігатися готові страви. Це залежить від багатьох чинників, які варто враховувати.

  • чи свіжими були продукти
  • в яких умовах готували їжу
  • скільки часу страви стояли на столі й за якої температури
  • яка температура в холодильнику (не повинна перевищувати +4)

Багато готових страв, що зберігалися 4-6 годин за кімнатної температури, їсти уже не варто — це спричиняє ризик отруєння. Другі страви та закуски найкраще зберігати у харчових контейнерах з кришками, банках або хоча б у плівці. Не варто залишати їх у холодильнику відкритими, від цього вони підсихають та обмінюються бактеріями.

Також не можна допускати, щоб готові страви мали контакт із сирими м’ясом та рибою. Залишки ковбаси, сиру та копчень найкраще зберігати в пергаментному папері. А салати — не тримати у холодильнику більше доби. Заправляти їх, до речі, найкраще перед подачею — так їх життя дещо продовжується.

Готове м’ясо та м’ясні страви рекомендують зберігати до 48 годин, відкриті м’ясні консерви – 72 годин, страви з риби живуть не довше, ніж 36 годин. Перші й другі страви зберігають у холодильнику до 72 годин.

Залишки деяких страв можна покласти в морозильник, а за потреби розігріти в мікрохвильовці або духовці. Також ми розповідали, як врятувати пересолене сало.