Як часто потрібно прати шапку взимку: багатьох здивує правильна відповідь

Читать на русском
Автор
61785
Шапка — обов’язковий зимовий аксесуар
Шапка — обов’язковий зимовий аксесуар. Фото Pexels

Навіть за відсутності видимих забруднень шапку потрібно регулярно прати

Шапка забруднюється, як і вся решта одягу, просто відбувається це непомітніше. На ній рідко з’являються явні плями, як на куртці, але тим часом усередині волоком збираються залишки шкірного сала від волосся, яке неминуче пріє під шапкою. Або на неї переносяться бактерії з рукавичок, якими до цього торкалися поручнів, лавки, ручки від машини.

Звичайно ж, шапку не потрібно прати через день, але періодична гігієна їй потрібна — як мінімум, щоб згодом вона не набула неприємного запаху.

З якою частотою прати шапку

Шапку потрібно прати хоча б один раз на місяць при звичайному носінні. Якщо ви займаєтеся спортом, або проводите в шапці більш як чотири години на день, прати виріб потрібно мінімум двічі на місяць.

Як правильно прати та сушити шапку

Машинне прання підходить далеко не для кожної шапки. Найкраще прати головні убори руками.

  1. Заповніть таз або раковину холодною водою.
  2. Додайте у воду чайну ложку прального порошку, розмішайте.
  3. Покладіть шапку у воду і залиште так на 5 хвилин, періодично переміщуючи по тазі (раковині). Якщо шапка має явний запах — замочіть на 10 хвилин, якщо на ній є пляма — акуратно потріть її рукою.
  4. Злийте мильну воду і знову заповніть ємність чистою холодною водою. Повторюйте дії, поки вода не стане прозорою. Якщо матеріал у шапки міцний, її можна просто промити під краном.
  5. Покладіть шапку на сухий чистий рушник. Зверху на шапку покладіть край рушника, що залишився, і акуратно притисніть, щоб видалити зайву вологу. Скручувати та вичавлювати шапку не потрібно — матеріал розтягнеться і на ньому з’являться ковтунці.
  6. Покладіть шапку на інший сухий рушник і залиште сохнути на сушінні для білизни або на свіжому повітрі.

Як видалити ковтунці на шапці

Ковтунці можуть виникнути не тільки на старій чи неякісній речі. Вони з’являються навіть на кашемірових шапках. Позбутися їх допоможуть прості домашні хитрощі:

  • Бритва. Акуратно проведіть по поверхні, щоб видалити ковтунці. Слідкуйте за тим, щоб не розрізати волокна.
  • Жорсткий бік чистої губки для миття посуду. Головне, не втирайте губку у річ, щоб не травмувати тканину.
  • Спеціальний гребінець для кашеміру — він видалить ковтунці особливо дбайливо і не пошкодить річ.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно прати зимовий пуховик. Для цього в жодному разі не можна використовувати пральний порошок.