Кравчук, Кучма, Ющенко: не кожен знає таємницю прізвищ експрезидентів України

Читать на русском
Автор
14030
Леонід Кучма, Леонід Кравчук та Віктор Ющенко
Леонід Кучма, Леонід Кравчук та Віктор Ющенко. Фото УНІАН

Десятки тисяч українців носять їхні прізвища

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко назавжди увійшли в історію як перші президенти незалежної України, проте мало хто знає, що насправді означають їхні прізвища. "Телеграф" вирішив розібратися та розповісти історію кожного з них та про те, скільки людей досі носять ці прізвища в Україні.

Кравчук

Це прізвище 24-е за поширеністю в Україні — його носять понад 37 тисяч осіб, і найчастіше їх можна зустріти у Києві, Рівному, Вінниці, Житомирі та Луцьку. Воно походить від слова "кравець" і його могли давати тим, хто займався шиттям одягу.

Карта поширення прізвища Кравчук в Україні
Карта поширення прізвища Кравчук в Україні

Кучма

Є версія, що прізвище "Кучма" з’явилося від "висока бараняча шапка" або "висока кошма волосся". Це прізвище на сьогоднішній день носить лише трохи більше 4,2 тисячі українців. Найбільше їх у Києві, Львові, Кривому Розі, Харкові та Тернополі.

Карта поширення прізвища Кучма в Україні
Карта поширення прізвища Кучма в Україні

Ющенко

Носіїв прізвища Ющенка в Україні на сьогодні понад 7,8 тисячі. Найбільше їх у Києві, Чернігові, Одесі, Кривому Розі та Харкові. Прізвище "Ющенко" утворилося від імені "Юхим" і означає "син Юська".

Карта поширення прізвища Ющенка в Україні
Карта поширення прізвища Ющенка в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що означають прізвища таких топ-зрадників України як екс-президент Віктор Янукович та його соратники Азаров та Табачник.