Хімічна грілка для рук з води та копійчаного засобу: інструкція як зробити

Читать на русском
Автор
4587
Грілка може знадобитись і вдома, і на вулиці Новина оновлена 25 листопада 2023, 19:26
Грілка може знадобитись і вдома, і на вулиці. Фото Pixabay

Активувати грілку можна в потрібний момент — вона одноразова

Саморобні хімічні грілки для рук можуть бути достатньо складними та вимагати спеціальних компонентів. Та таку грілку можна зробити усього з двох інгридієнтів — води та хлориду кальцію. CaCl2 знайомий українцям як засіб для осушення або проти ожеледі, ним посипають доріжки.

Як розповіли у Sciencenotes, при розчиненні хлориду кальцію у воді виділяється тепло. Енергії через розрив хімічних зв’язків у кристалах більше, ніж поглинає розчин, тому процес дозволяє нагрівати і все навколо. Хлорид кальцію недорогий і не токсичний.

Інгредієнти для хімічної грілки:

  • Хлорид кальцію
  • вода
  • Пластиковий пакет — 2 шт різного розміру.

Як робити саморобну грілку

  1. Налийте трохи хлориду кальцію в маленький поліетиленовий пакет і закрийте пакет.
  2. Налийте трохи води в більший пакет. Помістіть невеликий пакет з хлоридом кальцію всередину цього пакета. Запечатайте більший мішок.
  3. Аби активувати грілку для рук, потрібно розірвати внутрішній пакет.

Можна зробити і навпаки — помістивши менший пакет з водою в більший з хлоридом кальцію. Тоді активувати грілку можна простим натисканням.

Експериментатори радять застосовувати для хімічної грілки для рук безводний хлорид кальцію, а не його гідрат. При цьому зазначають, що працює будь-який варіант.

Раніше "Телеграф" розповідав, що варто мати вдома на випадок блекаутів. Окрім грілки можна зробити пальник для приготування їжі та подбати про акумулятори холоду.