Саморобна грілка з соди та оцту: як її зробити (відео)

Читать на русском
Автор
12033
Хімічні грілки можуть бути невеликого розміру для комфортного використання — їх можна покласти в кишеню
Хімічні грілки можуть бути невеликого розміру для комфортного використання — їх можна покласти в кишеню. Фото bikerumor.com

Таку грілку потрібно робити в добре вентильованому приміщенні та обережно аби не обпектися

Грілку на ніч можна зробити не тільки зі старої шкарпетки та рису. На допомогу прийдуть речовини, що є на кухні у майже кожного українця — сода та оцет. В разі потреби їх просто дістати. Грілка робиться завдяки властивостям кухонної хімії.

Рецепти виготовлення хімічної грілки публікує "Популярна наука". Коли оцет і харчова сода вступають у реакцію, вони утворюють сполуку під назвою ацетат натрію. Ця хімічна речовина має високу температуру замерзання — коли в рідку речовину потрапляють кристалічні, це вивільняє достатньо енергії, щоб нагріти пакет ацетату натрію приблизно до 57 градусів. Грілку можна використати повторно, опустивши пакет у киплячу воду.

Для створення грілки потрібні

  • Оцет
  • Харчова сода
  • Скляна банка
  • Харчовий барвник (за бажанням)
  • Каструля та ложка
  • Пластиковий пакет, що закривається (з термостійкого пластику, аби витримував температуру грілки).

Інструкції

  1. Налийте в каструлю оцет (приблизно 450 мл) і повільно додайте 1 столову ложку харчової соди на склянку рідини, постійно помішуючи, щоб запобігти утворенню бульбашок. Кип'ятіть на середньому вогні, поки вона не втратить приблизно половину свого початкового об'єму, а по краях не почне утворюватися біла скоринка.
  2. Обережно перелийте жовтувату рідину — ацетат натрію — в банку. Щоб змінити колір і зробити грілку красивішою, додайте кілька крапель харчового барвника. Коли каструля повністю охолоне і висохне, зішкребіть і збережіть залишки білих кристалів.
  3. Для простої версії грілки для рук просто налийте ацетат натрію в пакет, що закривається, і додайте кристал, щоб активувати його. Для повторного використання занурте пакет у киплячу воду, доки ацетат натрію не розчиниться, а потім дайте йому охолонути. Коли він знову нагріється і стане рідким, додайте ще один кристал для активації.

Для створення надійнішої і більш багаторазової грілки треба запікати вінілову форму. Це можна зробити самостійно. На виготовлення такої грілки піде три години часу. Варіант з пакетом потребує меншого часу на створення.

Якщо бажаєте зробити витривалішу грілку також знадобляться

  • Пергамент
  • Прозорий вініл
  • Лійка, праска, ножиці та пінцет
  • Барвисті перманентні маркери (опціонально)
  • Застібка-крокодил.

Як зробити форму для грілки з вінілу:

  1. Виріжте з пергаментного паперу форму з виступом з одного краю. Закладіть папір між двома шматками вінілу, залишивши пластикові поля приблизно в один сантиметр. Щоб прикрасити вініл, нанесіть малюнок на його внутрішню поверхню.
  2. Застеліть деко пергаментним папером і випікайте вініл при температурі 175-180 градусів протягом трьох хвилин. Коли він охолоне, обріжте з краю, щоб звільнити паперову вкладку, а потім за допомогою пінцета витягніть паперову форму і залиште вініловий мішечок.
  3. Там, де паперова вкладка залишила щілину, вставте лійку та наповніть мішечок рідким ацетатом натрію, затисніть отвір застібкою-крокодилом та наповніть твердими кристалами.
  4. Закрийте отвір у вінілі гарячою праскою, використовуючи пергаментний папір, щоб запобігти прямому контакту. Стисніть застібку-крокодил, щоб використати як спусковий гачок, а потім повторно розріджуйте ацетат натрію за потреби.

Раніше "Телеграф" розповідав про інший вид хімічної грілки. Він складніший у виготовленні та використовує активацію водою.