Щоб було і смачно, і корисно: лайфхаки пісного харчування

Читать на русском
Автор
2006
Організація пісного харчування — нелегке завдання
Організація пісного харчування — нелегке завдання. Фото korrespondent.net

Використовуючи ці поради, можна смачно та ситно їсти

Як ми розповідали в матеріалі про церковний календар на листопад 2023 року, зараз триває Різдвяний піст. Щоб пройти цей період з користю, розповідаємо, на що варто звернути увагу, дотримуючись посту.

Разом з "Укрінформ" ділимось порадами щодо організації харчування під час періоду з обмеженнями. На деякі продукти варто звернути особливу увагу.

Баланс білків

Під час посту з раціону вилучаються майже всі білки тваринного походження. Можна їсти рибу. Але все ж варто подумати, як замінити їх продуктами, що містять білок рослинного походження. Їх слід вживати в більших кількостях, ніж ви, можливо, звикли, і поєднувати між собою.

Рослинні білки містяться у бобових, червоній капусті, шпинаті та петрушці. Також їх містять горіхи та різне насіння.

Важливий продукт під час посту — гриби. Вони містять багато селену, а ще — дуже поживні. З них можна робити паштети та котлетки.

Різноманітність їжі

Під час посту поєднуйте різні крупи. До круп при приготуванні можна додавати рослинну клітковину та змелені в порошок висівки. Крупи можна готувати з грибами, квасолею, тофу, замороженими овочами тощо.

Додавайте трохи квашених овочів до страв. Вони містять молочну кислоту, що дуже корисна.

Тепла та часта їжа

В піст варто їсти частіше, але меншими порціями. Також їжу найкраще вживати в теплому вигляді.

Дотримуйтесь цих порад — і ви зможете смачно їсти навіть попри обмеження в раціоні. Також не забувайте про рибу — ми розповідали, як її правильно заморожувати, щоб продукт зберіг смак.