Як правильно обрізати троянди: покрокова інструкція

Читать на русском
Автор
Правильна обрізка троянд навесні
Правильна обрізка троянд навесні. Фото Canva

Ця процедура покращить ріст квітів

Троянди ваблять усіх своєю красою та приємним ароматом. Однак, не все так просто. Обрізка рослин є необхідною процедурою для повноцінного росту та зростання квітів.

Завдяки обрізці троянд навесні ми позбуваємось старих і хворих гілок, які можуть поширити захворювання на здорові пагони. До того ж без них, кущ матиме значно привабливіший вигляд, пише NV.

Правильна обрізка троянд

  • Процедуру проводять у сонячний та сухий день. Цієї днини не повинно бути опадів. Інакше — троянди потім будуть хворіти.
  • Спеціалісти радять починати з санітарної обрізки кущів. Насамперед позбувайтеся сухих, хворих і слабких гілок.
  • Після цього слід перейти до формувальної обрізки. Оптимально робити зріз під кутом 45°, на кілька міліметрів вище, ніж розташована брунька.
  • До речі, чистий зріз є хорошою ознакою розвитку рослини. А от якщо помітили бурі плями, то це означає, що треба обрізати гілку ще, допоки не буде видно здорової частини рослини.

Коли краще проводити обрізку

Оптимально проводити весняну обрізку троянд наприкінці березня та на початку квітня. Це треба зробити, коли бруньки рослини вже набубнявіли, утім, ще не почали активний ріст.

Усе ще залежить від клімату: якщо живете в холодному регіоні, то варто обрізати троянди пізніше, коли вже не передбачаються заморозки. До речі, пам'ятайте, що обрізку проводять гострим і чистим секатором.

Нещодавно "Телеграф" розповідав, що обрізки після зими потребує й лаванда. ЇЇ треба вкорочувати до половини розміру. А от сорти англійської та французької лаванди, вкорочують навіть до третини.