Буде літати: як почистити телефон від всякого "мотлоху", 4 дієві поради

Читать на русском
Автор
17802
Деякі месенджери можуть зберігати гігабайти кешу Новина оновлена 11 березня 2024, 21:24
Деякі месенджери можуть зберігати гігабайти кешу. Фото Відкриті джерела

Існує кілька способів почистити пам'ять телефона

Нестача пам'яті на телефоні призводить до його підвисання та гальмування. Щоб розігнати свій смартфон, інколи буває достатньо просто його "почистити".

Як це зробити пояснили у своєму блозі фахівці мережі сервісних центрів F1Center. Радять видалити зайві файли й залишити лише потрібні. Телефон вам подякує, а ваша нервова система залишиться здоровою.

Перш ніж переходити до "генерального прибирання" переконайтеся, що розібралися з тим, через яку пам'ять гальмує смартфон. В телефонах їх дві:

  • Вбудована. Для зберігання файлів, встановлення програм. Постійну пам'ять можна порівняти з шафою, де ви зберігаєте свої речі на постійній основі.
  • Оперативна (ОЗУ). Потрібна для тимчасового зберігання даних, необхідних для роботи застосунків.

Варто зауважити, що з кожним роком нові оперативні системи для телефонів, а з ними й основні системні програми, стають вимогливішими й "важчими". Тобто, сучасні програми та месенджери не зможуть нормально працювати на смартфоні, скажімо, 2015 року випуску. Оперативної пам'яті просто не вистачить.

Методи очищення смартфона

Видалення КЕШ-файлів

В першу чергу займіться видаленням кешу месенджерів. Ці додатки можуть вважати кешем різні медіафайли (картинки, фото, відео), елементи інтерфейсу, емоджі/стікери. За кілька днів частого користування, наприклад, месенджером Telegram, кешу може назбиратися кілька гігабайтів.

Разом з тим, текст практично не впливає на стан пам'яті, тож історію переписок видаляти не доведеться.

Щоб очистити кеш месенджера Telegram, необхідно зайти у додаток, натиснути на три смужки в правому куткуНалаштування — Дані та сховище – Використання сховища – Очистити кеш.

Щоб надалі Telegram не зжирав пам'ять вашого смартфона, "Телеграф" радить внести деякі зміни до налаштувань у розділі "Використання сховища":

  • У пункті Обмеження розміру кешу встановіть значення (5 або 2 Гб). Тепер найстаріші медіафайли автоматично видалятимуться, якщо Telegram перевищить обмеження.
  • У пункті Автовидалення медіа з кешу виберіть бажаний термін зберігання файлів у особистих розмовах, групових чатах та каналах. Тепер вони будуть видалятися незалежно від того, використав Telegram ліміт чи ні.

Щоб очистити кеш у WhatsApp, зайдіть у додаток — Налаштування Керування сховищем.

Відкриється меню, в якому у вас з'явиться змога видалити те, що вам потрібно:

  • Якщо ви впевнені, що важливих медіафайлів не втратите: Вибрати всеВидалити.
  • Якщо ви перебуваєте в чаті, де часто постять меми та інший некритичний контент: у чаті натисніть на Пошук – виберіть один із форматів (Фото, Відео, Документи) – Ще Видалити медіа у цьому чаті.

Якщо більша частина файлів вас не цікавить, але деякі з них ви не хочете втратити: натисніть на потрібне медіа – В обрані. Перейдіть до Налаштування Керування сховищем – натисніть на файл, який хочете видалити – Видалити Видалити все, крім обраного.

Як звільнити пам'ять телефону на ОС Android

Для сучасних телефонів мінімум вбудованої пам'яті становить 16 Гб, а рекомендований об'єм – 32 Гб або більше. Це пов'язано з тим, що одна операційна система Android важить близько 6-13 Гб (залежить від версії), а також 6+ Гб займають системні програми.

Щоб зрозуміти, що варто видалити у першу чергу, потрібно вивчити системний звіт:

  • Відкрийте Налаштування Пам'ять Внутрішня пам'ять – автоматично створюється звіт (може зайняти до 1 хвилини).

В останньому меню ви можете окремо зайти в кожен пункт підменю і видалити, наприклад, програми, якими давно не користуєтеся або завантажені файли про які забули.

Також розвантажити пам'ять допоможе картка пам'яті. На неї не можна встановлювати програми, але можна зберігати медіафайли. В тому числі ви можете зберігати на карті музику зі стрімінгів, відео з YouTube. Якщо у вашому смартфоні немає слота під microSD, розвантажити пам'ять смартфона допоможуть хмарні сервіси. На гаджетах Android за замовчуванням є доступ до Google Диску.

Очистити системний кеш

Системний кеш це набір програмних файлів, які потрібні для роботи операційної системи. Тому ОС зберігає їх. Зазвичай, це корисні файли, що покликані прискорювати роботу смартфона, але коли їх накопичується багато, телефон починає гальмувати. Яким би корисним не був кеш, його потрібно чистити.

  • Стандартний інструмент видалення кешу знаходиться в меню Диспетчер телефонуОчищення. Після натискання розпочнеться аналіз пам'яті смартфона.

Як і в минулому пункті, у вас є 2 варіанти:

  • Відразу натиснути кнопку Очистити. Система видалить усі кешовані дані.
  • Як ми писали вище, кеш прискорює роботу системи, тому цей варіант кращий: натисніть Переглянути невикористану пам'ять і кеш – у списку виберіть програми, якими ви користуєтеся рідко – Очистити.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" вже писав про те, як очистити пам'ять телефону. Зокрема для цього можна скористатися спеціальними програмами, на кшталт CCleaner. Переходьте за посиланням, щоб ознайомитися з покроковою інструкцією.