Чорні цятки на вікнах авто: багато хто здивується, які важливі функції вони виконують

Читать на русском
Автор
2525
Невеликі чорні крапки є майже на всіх вікнах авто
Невеликі чорні крапки є майже на всіх вікнах авто. Фото elite.ua

Не всі водії знають, для чого потрібні чорні цятки на лобовому склі

Якщо подивитися на лобове скло авто, можна помітити, що на зовнішніх краях нанесені маленькі чорні цятки. Вони називаються "фрітти". Виявляється, цей елемент зроблений не просто так і виконує кілька функцій.

Раніше ми розповідали, як правильно користуватися отвором у ручці пилосмока. Тепер разом з Autoglaze розповімо про функції чорних цяток на склі авто.

Для чого потрібна чорна рамка та цятки на лобовому склі

Фрітти з’явилися ще в 50-х роках, коли виробники автомобілів використовували для фіксації автомобільного скла не металеве оздоблення, а клей. Чорні точки — стик між склом та кузовом автомобіля. Вони роблять поверхню шорсткою для прилипання клею.

Чорні цятки допомагають зберегти герметик, який використовується для приклеювання скла до рами. Чорна емаль зовні лобового скла не дозволяє сонячним променям та ультрафіолету зруйнувати клей. Завдяки цьому скло міцно тримається на своєму місці.

Крім того, чорні цятки допомагають рівномірно розподіляти температуру та приховати оптичне спотворення, що виникає через вигнуту форму скла.

Точковий малюнок грає й естетичну роль. Навіть якщо дивитися здалеку, контраст між темною смугою та прозорим склом може здатися надто очевидним. Матричний малюнок робить перехід тоншим та приємнішим для очей.

Для хорошого огляду та безпеки дуже важливо, щоб лобове скло авто було чистим. Раніше "Телеграф" ділився секретами ефективного очищення лобового скла навіть від дуже сильних забруднень.