Не такі як всі? Навіщо в СРСР переучували шульги і до чого це призвело

Читать на русском
Автор
6194
Повністю змінити дітей у СРСР не вдалося
Повністю змінити дітей у СРСР не вдалося. Фото Ілюстративне фото

Є кілька причин, з яких у СРСР змушували дітей писати лише правою рукою

У Радянському союзі було багато дивних речей. Наприклад, люди вішали килими на стіни, а не клали їх на підлогу, або їли гудрон, імітуючи жувальну гумку. Ще одна дивина на той час — це переучування людей, які пишуть лівою рукою.

"Телеграф" спробував розібратися, навіщо в СРСР переучували шульг. До речі, деякі способи були надто негуманними.

Приблизно до 80-х років минулого століття вважалося, що люди-шульги "не такі, як усі". А виходячи з того, що ідеологія СРСР не передбачала того, що хоч хтось відрізнятиметься від решти суспільства, тому їх обов’язково змушували вчитися писати правою рукою.

Офіційні версії

Одна з офіційних причин, через яку переучували шульг, полягала в тому, що більшість предметів навколишнього світу була створена для правшів. Тому тим, хто все робить лівою рукою, нібито буде важко жити. Як незаперечний приклад наводилося написання чорнильною ручкою. Річ у тому, що писати лівою рукою та не розмазати вже написаний текст було практично неможливо.

Ще один приклад – це служба в армії. За словами білоруського блогера Максима Мировича, все в радянській армії було влаштовано лише для правшів.

"Затвори автоматів розташовані з правого боку, туди ж вилітають стріляні гільзи. Якщо автомат візьме шульга, то при стрільбі гільзи летітимуть прямо в обличчя, що зробить службу в армії складною, якщо взагалі можливою", — пояснив блогер.

Забобонна версія

Попри те, що в СРСР релігію вважали "опіумом для народу", а будь-які прикмети та забобони були під найсуворішою забороною, люди все одно в це вірили. Згідно з народним повір’ям, люди-лівші "прокляті", адже ліва частина людського тіла — "привіт від лукавого".

Цей забобон утворився ще в Середньовіччі. Людину, яка писала лівою рукою, вважали "спадкоємців Диявола" і навіть могли спалити на багатті.

Якими способами переучували шульги

Педагоги в радянських школах не відрізнялися особливою гуманністю щодо переучування шульг. Вони могли морально тиснути на дитину та змушувати її писати правою рукою. Іноді доходило і до фізичної дії. Наприклад, ліву руку прив’язували до парти чи стільця, щоб дитина від безвиході писала правою рукою. Або ж могли бити указкою по руці, коли бачили, що учень узяв ручку в ліву руку.

Батьків теж змушували переучувати дітей удома. Коли вони робили домашнє завдання, то дітям мали на ліву руку надягати щільну рукавицю або забинтувати пальці.

Чим усе закінчилося

Психолог Олена Чеботарьова зазначила, що переучування шульг не привело ні до чого доброго.

"У шульги структура мозку організована по-іншому, і переучування веде до порушення його роботи, аж до виникнення неврозів, стресу. Якщо змушувати дитину-лівшу писати правою рукою, вона більше втомлюється, гірше вчиться, гірше соціалізується. І лише коли провели безліч досліджень і з’явилися наукові дані про те, що переучувати шульги шкідливо, це перестали робити", — сказала вона.

Пізніше наукові дослідження довели, що повністю перевчити шульги неможливо. У людини активніше розвинена та півкуля, яка сторона у неї робоча: у правшів праве, а у шульг ліве. Після переучування лише частину шульг вдалося адаптувати до правопису правою рукою, але не перевчити повністю. Як правило, такі люди починали однаково писати правою та лівою рукою та їх назвали амбідекстерами.

У результаті "переучування шульг" у 1986-му році в СРСР скасували.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, із чого складалася варена ковбаса в СРСР. Десятки років існує міф, що справжня радянська ковбаса на 95% складалася з м’яса.