Ось вам і радянський кінематограф: які фільми СРСР вкрав у Заходу, ви здивуєтеся

Читать на русском
Автор
74801
Ось вам і радянський кінематограф: які фільми СРСР вкрав у Заходу, ви здивуєтеся Новина оновлена 31 січня 2024, 17:22

Деякі фільми рясніли дрібними запозиченнями, а інші крали цілі сцени та сюжети.

Коли в обожнювачів Радянського Союзу закінчуються аргументи на його користь, багато хто з них починає тиснути на якусь свою атмосферу "доброти". Мовляв, а які фільми були добрі, а які пристойні, не те що на Заході. Але є маленький нюанс. Як і у випадку зі знаменитою ковбасою, побутовими предметами та іншими радянськими "винаходами" найчастіше кінострічки також просто нахабно кралися.

Деякі "злизували", як під копірку, а в інших творів запозичення були часткові. "Телеграф" розповідає про них.

Знаменита "Діамантова рука".

Багато кіноманів могли помітити, що "Діамантова рука" Гайдая в деяких моментах помітно схожа з датським фільмом "Бий першим Фредді", який був знятий на три роки раніше.

Про що був "Бий першим Фредді":

Веселі пригоди чоловіка, що зійшов з корабля і був схоплений шпигунським угрупуванням, що прийняли його за таємного агента.

Подібності:

  • корабель;
  • бандити;
  • простак,
  • співачка,
  • бандит на ім’я Колік (у Гайдая — Льолік);
  • фрази на кшталт "Шеф буде незадоволений";
  • забавні іграшки на кшталт чортика з табакерки (у Нікуліна);
  • бійка в гаражі наприкінці;
  • фонові музичні теми з "Діамантової руки" за атмосферою та настроєм сильно нагадують теми з "Бий першим, Фредді".

і так далі.

"Собаче серце"

Мало хто знає, що місцями екранізація сильно нагадує спільну італійсько-німецьку екранізацію "Собаче серце", зняте в 1975 році (прем’єра пройшла в 1976-му).

Деякі мізансцени у своєму фільмі Бортко запозичив у "Собачого серця" 1975 року, схоже і колірне рішення кіно — ботківська чорно-біла "сепія" дуже нагадує коричневу гамму італійсько-німецького фільму.

"Іронія долі"

"Іронія долі" був знятий Рязановим в 1975 році за п’єсою, написаною в 1969-му, а ось майже десятьма роками раніше (у 1960-му) в США вийшов фільм під назвою "Квартира", сюжет у якому один в один схожий на "Іронію".

В американському фільмі трудівник Бад (прототип Лукашина) живе у невеликій холостяцькій квартирі, яка іноді здається на подобову оренду. Бад намагається залицятися до ліфтерки на ім’я Френ, яка не поспішає заводити з ним стосунки, маючи таємний роман з директором фірми Джеффом Шелдрейком.

Одного разу, напередодні Різдва, Бад повертається додому і виявляє Френ у своїй квартирі на ліжку. Виявилося, Френ проводила час із Джеффом у квартирі Бада. Навколо квартири обертається весь сюжет фільму — Бад розважає Френ розмовами та грою в карти, а наприкінці фільму Френ, яка згадала про "доброго і позитивного" Джеффа (Іполита), таки йде до Бада (Єевгену).

І це далеко ще не все. У мережі можна наочно побачити багато таких "збігів", від подібності головного персонажа фільму "Дівчата" з персонажем угорської комедії "Зірванець", до схожості саунтреку "Чебурашки" з піснею "Lo zecchino d’oro volevo un gatto nero".

Нагадаємо, раніше ми писали про топ популярних речей, які СРСР вкрав у Заходу.