"Справжня" радянська ковбаса: що насправді було у складі та для кого був найякісніший продукт

Читать на русском
Автор
20997
"Лікарська" ковбаса була однією з ознак того періоду
"Лікарська" ковбаса була однією з ознак того періоду. Фото Сегодня

У складі були навіть канцерогени — при чому, цілком офіційно

Про ковбасу радянського часу, у якій було 95% м'яса, а вся вона виготовлялась за ГОСТами, міф живе вже понад три десятиліття з моменту розвалу СРСР. ГОСТ — держстандарт складу виробу того чи іншого продукту. Однак ті ж самі ГОСТи дозволяли заміняти продукти, зокрема м'ясо зовсім іншими.

Про це розповідають у DetectorUA. Наприклад, у "Лікарській" ковбасі за ГОСТом дійсно мало бути 95% м'яса, ще 5% складали спеції, яйця та молоко. Однак в тому ж стандарті після табличних даних була примітка — пункт, що дозволяв замінювати у рецептурі м'ясну яловичу обрізь на м'язову тканину, чисте свиняче м'ясо — та м'язи зі складом жиру до 50%.

Дозволялось застосовувати сиворотку крові, м'ясо (рештки) від козлятини та баранини, що отримані при механічній обвалці, та м'ясну масу отриману при обробці кісток.

Примітки до ГОСТу про ковбасу Лікарську
Примітки до ГОСТу про ковбасу "Лікарську"

Також дозволялось заміняти яловичину м'ясом буйволів та яків, а яйця — яєчним порошком. Був у складі і білковий стабілізатор. Дозволялись і хімічні добавки для стабілізації смаку. Такі ж речовини використовували як проносне чи додавали в рідину для миття скла. Для збереження кольору використовували канцерогенні препарати (сприяють появі онкології) — натрієву та калієву селітру.

Справжню ковбасу по ГОСТу без приміток дійсно готували — були окремі цехи, які робили таку ковбасу для гостей країни, партійної номенклатури, перевіряючих різних рівнів. Тоді як для звичайних людей ковбаса могла складатися більш ніж вполовину із замінників.

Проте сам рецепт ковбаси "Лікарської", яку спочатку виробляли для хворих і вона дійсно мала мати більше білка ніж звичайна, теж розробили не в СРСР. "Телеграф" розповідав, що цей рецепт було запозичено з США.