Зараз таке до рота не взяли б: чим у СРСР заміняли жуйку, топ "аналогів"

Читать на русском
Автор
3874
Зараз таке до рота не взяли б: чим у СРСР заміняли жуйку, топ "аналогів"

Тодішнім дітям доводилося виявляти чудеса неабиякої кмітливості

За часів СРСР був тотальний дефіцит на товари, яких у вільному світі було вдосталь. А деякі речі взагалі було не дістати просто тому, що їх не виробляли.

Так, наприклад, довгий час було зі звичайною жувальною гумкою. Улюблені ласощі підлітків стали з’являтися на прилавках радянських магазинів лише ближче до розпаду СРСР і далеко не скрізь.

У зв’язку з цим тодішнім дітям доводилося виявляти чудеса неабиякої кмітливості, щоб, якщо навіть не повторити, то хоча б замінити чимось ці бажані солодощі. "Телеграф" розповідає про те, чим найчастіше замінювали жуйку в СРСР.

Гудрон

Дуже популярна і досить екстремальна, за сьогоднішніми мірками, заміна. У звичайному житті він використовувався для виробництва дорожніх, покрівельних та будівельних бітумів, малозольного коксу, мастил, мазуту, горючих газів та моторного палива. Але радянські діти через його тягучість знайшли йому інше застосування. Знайти його можна було будь-де, наприклад, на даху, а далі без хитрощів — треба відламати шматок і жувати доти, доки його консистенція не нагадуватиме жуйку. Смак у такого делікатесу був лише один — смак гудрону. Деяким він віддалено нагадував парафін.

Лижна мазь

Найпросунутіші діти в якості жуйки використовували лижну мазь — вона часто продавалася цілими наборами для різних температур і була різнокольорова, пружна, хоча й зовсім несмачна.

Пластиковий ущільнювач

Він підходив для менш "екстремальних" підлітків. Знайти його можна було в деяких парфумерних та аптечних флаконах. Він є ущільнювальною круглою кришечкою з прозорого м’якого і пружного пластику (іноді не прозорого, але він був твердішим). Його клали до рота і просто жували. Присмак його змінювався залежно від того, що було у флаконі.

Смола фруктових дерев

Прості, смачніші, але сезонні ласощі.

Медові соти

Ймовірно, найкорисніший і найсмачніший замінник жуйки. Мінуси — не тягнеться, а згодом кришиться в роті, знайти в місті було не так просто.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які речі із СРСР колекціонери в наш час готові купити за великі гроші. У деяких ці речі можуть валятися на горищі як старий мотлох.