Як позбавитися від попелиці на рослинах: найкращі домашні засоби

Читать на русском
Автор
23750
Попелиця приносить багато проблем на городі
Попелиця приносить багато проблем на городі. Фото freepik.com

Дізнайтеся, як позбутися попелиці на рослинах, не використовуючи сильну хімію

Попелиця — один із найстрашніших шкідників для рослин. Попри свої маленькі розміри, вона може легко знищувати як вирощену з невеликого насіння розсаду, так і дорослі рослини.

Хоча на ринку є спеціальні засоби для боротьби з цим шкідником, існують і натуральні засоби, які можуть бути ефективними проти попелиці. Ці продукти допоможуть вам знищити шкідника та відновити здоров’я рослин.

Як подолати попелицю без використання хімії

Часник є ефективним натуральним продуктом для знищення чорної, зеленої та білої попелиці. Він є одним з кращих натуральних інсектицидів, а також має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Крім боротьби зі шкідниками, він допомагає запобігти різноманітним бактеріальним та грибковим інфекціям ваших рослин.

Приготуйте часниковий настій наступним чином:

  1. Часник (4-5 зубчиків) наріжте дуже дрібними шматочками та злегка роздавіть.
  2. Налийте 1 літр води в каструлю і додайте часник.
  3. Залишіть суміш на 24 години.
  4. Через добу відкрийте каструлю і доведіть суміш до кипіння, дайте покипіти 20 хвилин.
  5. Зніміть каструлю з вогню, дайте суміші охолонути й процідіть настій.
  6. Перелийте рідину в розпилювач.

Обробляйте часниковим настоєм уражені попелицею рослини. Але використовувати цей засіб можна не більше 5 днів. Крім того, бажано застосовувати його, коли сонячне світло не потрапляє на рослини безпосередньо, щоб уникнути пошкоджень.

Оцет — дуже ефективний домашній засіб проти попелиці завдяки його запаху та оцтовій кислоті, що міститься в ньому. Однак його дія спрямована більше на відлякування, ніж знищення шкідника. Оцет можна використовувати один раз на день кілька днів поспіль для боротьби з попелицею. Хоча він і не вбиває цих комах, але відганяє їх на інші рослини.

Для приготування репеленту змішайте 1 л винного оцту з 10 л води. Ви можете коригувати пропорції залежно від розміру та кількості рослин, що є у вас. Обприскуйте всі рослини рано-вранці або після обіду, коли на них не потрапляють прямі сонячні промені.

Кропива виділяє аромат та речовини, які ідеально підходять для знищення різних видів попелиці, таких як чорна, біла, жовта, червона та зелена. Приготування цього засобу досить просте.

  • Візьміть щедрий пучок кропиви, використовуючи рукавички, щоб уникнути подразнення шкіри.
  • Приготуйте 1,5-2 літри води і зануріть у неї кропиву.
  • Залишіть траву на добу замочуватись у воді під кришкою.
  • Після цього процідіть рідину і розлийте її по розпилювачах для нанесення.

Нарешті, обприскуйте рідиною кропиви всі ваші рослини, і ви зможете побачити, як попелиця зникне швидко та ефективно. Цей метод є природною та ефективною альтернативою боротьбі з цим шкідником на ваших рослинах.

Тютюн — один із найкращих домашніх засобів для боротьби з попелицею на рожевих кущах, садових рослинах, фруктових деревах. Він містить нікотин, який шкідливий для попелиці.

Щоб скористатися його перевагами, вам просто потрібно додати тютюн у воду, щоб він виділяв речовини якомога довше. Потім відфільтруйте його та помістіть у розпилювач, щоб обприскати всі рослини. Робіть це, коли на них не світить сонце, щоб не обпалити їх, і не бажано використовувати тютюн понад 15 днів поспіль.

Мило — один із найкращих домашніх засобів проти попелиці. Наприклад, можна використовувати мило для посуду, воно є дуже ефективним, але користуватися ним потрібно вміло, щоб не пошкодити рослину. Змішайте невелику кількість засобу для миття посуду з водою та обробіть рослини, на яких оселилася попелиця.

Завдяки всім цим ефективним природним засобам ваші рослини та сад будуть позбавлені надокучливих шкідників.

Раніше "Телеграф" розповідав, які сорти помідорів варто посіяти в новому сезоні 2024 року. Ці сорти дозріють найпершими.