Ваші предки були вдалими рибалками чи мисливцями, якщо прізвище звучить так: шукайте своє у списку

Читать на русском
Автор
60460
Прізвиська чоловіків часто вказували на їхню діяльність
Прізвиська чоловіків часто вказували на їхню діяльність. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У давнину рибальство та мисливство були основними заняттями для багатьох чоловіків

Українські прізвища дають можливість "познайомитись" з першопредком через роки, дізнатись більше особливості зовнішності, характеру та навіть чи була у нього розкішна густа борода. Вказують вони й на сферу діяльності, наприклад, чи займався чоловік рибальством або мисливством.

Ці заняття були вкрай важливими у давнину, коли люди самі добували для себе та своєї родини їжу. У науковій роботі мовознавця Юліана Редька під назвою "Сучасні українські прізвища" можна прочитати, як прозивали вдалих рибалок та мисливців, які їм давали особливі прізвиська.

Які прізвища у потомків мисливців

Талант поцілити живу ціль був не у кожного. У когось це виходило легко і він вважався вправним мисливцем, а хтось міг лише позаздрити таким здібностям. Є декілька прізвищ, які вказують на те, що ваш першопредок ніколи не приходив додому з полювання з пустими руками.

Найчастіше умілим мисливцям давали такі прізвиська як Охотник та Стрілець. Якщо перше було не дуже поширене, то у другого утворилось декілька форм. Серед них Стрільчук, Стрільців, Стрілецький і Стрільниченко. Ці прізвища зазвичай давали талановитим мисливцям, яких поважали.

Проте були й глузливі прізвиська. Їх давали тим, хто на полюванні мав якісь особливі інтереси. Наприклад, до вбивства конкретних тварин чи пташок. Про таку пристрасть предка можна здогадатись по прізвищах Убийвовк, Пташник, Бобровник, Щебийвовк, Лисобей та Сцібивовк.

Прізвища потомків рибалок

Заняття рибальством також було вкрай важливим для наших предків. Це був один з основних способів здобути їжу для родини або на продаж. Тому талановиті рибалки були відомими у своїх поселеннях. Там їм і давали прізвиська, які вказували на їхню сферу діяльності. Найчастіше їх прозивали так:

  • Рибак;
  • Рибалка;
  • Рибалко;
  • Рибачок;
  • Рибалченко;
  • Рибачук.

Це похідні від основи "рибак". Рідше утворювали прізвиська від "рибар". Відомо про дві похідні від цієї основи ― Рибарук і Рибарчук.

Раніше "Телеграф" писав, які сучасні прізвища вказують на предків-бізнесменів. У них точно водились великі гроші.