Ваші предки були нерішучими, якщо маєте прізвище зі списку: перелік мовознавця

Читать на русском
Автор
13476
Не кожен готовий узяти життя під свій контроль
Не кожен готовий узяти життя під свій контроль. Фото https://klike.net

Невпевненим та безвільним людям давали неприємні прізвиська

Сучасні українські прізвища є ключем до розуміння того, ким були наші предки, які риси характеру вони мати та яку діяльність вели. Деякі з них незвичні та смішні, а якісь відверто неприємні.

У давнину людям, які були нерішучими та невпевненими в собі, давали відповідні прізвиська, що перетворились у прізвища. Про це пише "Телеграф", посилаючись на наукову роботу мовознавця Юліана Редька "Сучасні українські прізвища".

Важливість рішучості розуміли люди й в давнину. Її відсутність вважалась серйозним недоліком, тому носіям цих рис давали не дуже приємні прізвиська. На нерішучість та нетвердість характеру предків вкажуть такі прізвища як Недвига, Забарило, Гмиря, Забара, Тюхтя, Гула, Забара, Гнилюх та М’яло. Вони відтягували прийняття важливих рішень.

Несерйозним людям, які мали слабку волю та плели по течії, давали такі прізвиська як Слабодух, Вертій, Шалавило, Галай, Шалапута, Таратай та Галайко. Вони уникали будь-якої відповідальності.

Неприємні прізвиська також отримували лихі люди. До них не поспішали звертатись за допомогою, бо вони вважались нехорошими особами. Якщо ваше прізвище Скупий, Лютий, Суровий, Лихуша, Кривдун, Окрутий, Строгий чи Острий, то це говорить, що ваших предків остерігались. Вони могли ображати людей.

Раніше "Телеграф" писав, які сучасні українські прізвища вказують на багатство ваших предків. Їхні носії проживають майже по всій території України.