У вашого першопредка була розкішна борода, якщо ваше прізвище звучить так: перелік

Читать на русском
Автор
30539
Чоловіки часто отримували прізвиська через особливості зовнішності
Чоловіки часто отримували прізвиська через особливості зовнішності. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У предків борода символізувала мужність, гідність та честь

По сучасному українському прізвищу можна багато дізнатись про життя, особливості зовнішнього вигляду та професію першопредка. Воно може вказувати й на наявність бороди, яка раніше вважалось символом мужності, мудрості, гідності та честі.

Таким чоловікам довіряли, їх вважали чесними та надійними, а дівчата хотіли вийти заміж за такого нареченого. "Телеграф" дізнався, кому давали прізвисько, пов’язане з бородою, згідно з науковою роботою мовознавця Юліана Редька "Сучасні українські прізвища".

Чоловіків, які могли пишатись цією ознакою мужності, часто нарікали такими прізвиськами як Бородай, Бородач, Бородій, Майборода чи Бородайко. Їх також вважали кмітливими та розумними. Це одна з причин, чому філософів та мудреців часто зображували з бородою. Вважалось, що чим вона густіша, тим чоловік гарніший та сміливіший.

Наші предки вірили, що рослинність на підборідді є індикатором здоров’я. Тому бородаті чоловіки вважались фізично сильнішими та витривалішими.

Якщо ж її не було, то це значно ускладнювало життя чоловіка у давнину. Нерідко безбороді не могли собі знайти пару. Вважалось, що вони мають погану генетику, тому не зможуть дати здорове потомство. Таким чоловікам давали прізвиська Голобородько чи Безбородько. Часом так називали й тих, у кого з якихось причин почало випадати волосся з бороди. Це було дурним знаком.

Раніше "Телеграф" писав, як зрозуміти по прізвищу, що у предка була особлива хода. Деякі з них вказують на спортивні успіхи.