Ваші предки відрізнялися особливою ходою, якщо ви маєте таке прізвище (список)

Читать на русском
Автор
15737
Бігуни, скороходи та швенді - цікаві прізвиська українців
Бігуни, скороходи та швенді - цікаві прізвиська українців. Фото depositphotos.com

Ваші рідні могли бути спортивними людьми

В давнину було популярно давати прізвища за рисами характеру, професій, статусом та навіть ходою. В Україні таких людей, які мали особливу ходу чимало.

"Телеграф" розібрався, що значать прізвиська, які давали людям з особливою ходою. Про це йдеться у книзі мовознавця Юліана Редька "Сучасні українські прізвища".

Людей з прізвищем Легкоступ в нашій країні 249 осіб. Воно популярне на Запоріжжі. А за поширенням займає 19509 місце.

Для тих хто швидко ходив придумали прізвища — Скороход, Скорохода. Прізвище Скороход в Україні налічує 5329 носіїв. За поширенням займає 667 місце. Найчастіше зустрічається на Сході країни.

Не менш цікаве прізвисько Гальопа. В нашій країні їх всього 48. За поширенням воно займає 79378 місце та часто зустрічається на Запорожжі.

Той, хто більше любив бігати, ніж ходити, одержали прізвища: Бігун, Побігушка, Летяга. Людей з прізвиськом Бігун в нашій країні близько 5 тисяч. Найчастіше зустрічається на Галичині.

Окрім цього, людей прозивали за поганою ходою, до прикладу, є прізвища Похилько або Хила. Носії цих прізвищ, ходили нагнувшись вперед. Похильків в Україні — 942 особи, а з прізвищем Хила-Хилий — 132 людини.

Давала цікаві прізвища і тим, хто ходив тихенько або крадучись. Вони дістали прізвиська Тихолаз і Тихоліз.

"Прізвища Шванда, Швандя, Кандиба, Дроботій, Дроботун та Топтун характеризували окремі властивості ходи, які в українській мові виражаються дієсловами "швандяти", "шкандибати", "дроботіти", "топтатися"", — розтлумачив мовознавець.

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища отримували фізично обдаровані українці. В данину до уваги брали не тільки статуру людини, зріст, а симетричність рис обличчя, різних частин тіла, а також силу та вагу.