Тільки нашкодить деревам: що не треба робити взимку у саду

Читать на русском
Автор
22260
Зимовий сад
Зимовий сад. Фото Pexels

Відмовтесь від популярної процедури у саду

У затятих дачників роботи в саду не припиняються цілий рік. Одні впевнені, що зима чудово підходить для того, щоб обрізати дерева в саду, інші — у тому, що потрібно втоптувати сніг у колі дерев. Насправді ж далеко не всі зимові роботи в саду виправдані та необхідні. Деякі можуть нашкодити деревам.

Про зимову процедуру, яка може нашкодити плодовим деревам, пише "На пенсії".

Чи потрібно утоптувати сніг у пристовбурному колі дерева

Деякі садівники вважають, що треба обов’язково притоптати сніг навколо дерев у саду. Вони роблять це в надії, що:

  • утрамбований сніг стане для гризунів перешкодою та захистить від них сад;
  • щільно утрамбований сніг захистить коріння та основу дерева від морозів, і навесні воно не витрачатиме час на відновлення після підмерзання;
  • утрамбований сніг забезпечуватиме дерево, що прокидається, запасом вологи, а не затопить відразу всім обсягом, як пухкий.

Насправді ж утрамбований сніг не може захистити дерево від гризунів, а щодо захисту від морозу відбувається зворотна реакція.

Чому не можна утрамбовувати сніг навколо дерев

  1. Процес втоптування снігу створить тиск на кореневу зону дерев. Так можна пошкодити коріння та послабити дерево.
  2. Сніг – природна ізоляція, яка захищає кореневу систему від морозу та коливань температури. Утрамбований сніг піддає коріння дерев ще більшому холоду.
  3. Навесні у ґрунті є достатній запас вологи. Додаткового поливу дерева не потребують. Утрамбований сніг дуже повільно тане і він може стати причиною вимокання дерева. Крім того, вночі може утворюватись крижана кірка, яка шкодить деревам.

Раніше "Телеграф" розповідав, яку підгодівлю приготувати для герані. Вона стимулює зростання квітки будь-якої пори року.