Від кави до пива: які напої СРСР насправді вкрав у Заходу (фото)

Читать на русском
Автор
1628
Копіювали популярні напої та їжу Новина оновлена 03 квітня 2024, 16:06
Копіювали популярні напої та їжу. Фото Колаж "Телеграфу"

Плагіат у СРСР був поширеною практикою

Радянський Союз пропагував власні харчові продукти як найкращі та ті, які були вигадані виключно у СРСР. Проте з часом виявилось, що чимала частина була скопійована у заходу.

Торкнулось це також і популярних напоїв, добірку яких зробив "Телеграф". Нечуваний ріст виробництва харчової промисловості у СРСР відбувся після того, як у 1936 році міністр зовнішньої торгівлі Анастас Мікоян відвідав США.

Провівши декілька місяців у Штатах, він здобув рецептуру, технології виробництва та навіть виробничі потужності.

Які ж напої поцупив СРСР у Заходу

Кава та какао. До 1936 року вважалися елітними, але після початку масового штампування їх змогли дозволити широкі шари. Та й тут значний дефіцит наклав свій відбиток, адже у закладах громадського харчування готували ці напої, порушуючи оригінальну рецептуру, адже вона часто вимагала більше компонентів.

Шампанське. З 1937 року у СРСР зʼявилось шампанське, яке, як виявилось, виготовлялось за американо-французькими технологіями витримки винна у резервуарах, а назву також "позичили" у французів.

Лимонади. Безалкогольні напої також почали виробляти у великих кількостях після приїзду Мікояна до США. Кульчон, морси, квас — ці напої стали частиною життя радянських людей. Цікаво, що Coca-Cola також могла з'явитися в СРСР у 1936 році, але через обмеженість фінансів ця ідея так і не була реалізована.

Томатний сік. Масове виробництво томатного соку почалося після поїздки Анастаса Мікояна до США. Тоді вироблялися яблучний та апельсиновий соки. У 1963 році асортимент соків було розширено.

Пиво "Жигулівське". З радянського у напої була лише територія, де його виготовляли, та компоненти. Адже пивоварний завод у 1881 році збудував у Самарі австрієць Альфред фон Вакано. Ба більше, до 1934 року це пиво називалося "Віденське".

Молоко у пірамідці. Технологія пакування Tetra Pak була запозичена у Швеції в 1950-х роках. Швеція відмовилася від цієї технології в 1959 році через її численні недоліки, але СРСР продовжив виробництво.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому у СРСР збирали макулатуру. Виявляється, у тогочасної влади було кілька цілей: виховна та економічна.