Як красиво оформити могилу без постійного догляду: кращі багаторічні квіти

Читать на русском
Автор
708
Невибагливі квіти для кладовища Новина оновлена 19 березня 2024, 12:23
Невибагливі квіти для кладовища. Фото Pixabay

Ідеї, що посадити на могилі

Квіти та рослини здатні наповнити кладовища особливою атмосферою спокою, гармонії та поваги до пам'яті померлих. Озеленені могили створюють затишний куточок для вшанування рідних і близьких.

Однак доглядати за рослинами поруч з місцями поховань може бути складно через відсутність часу чи можливості регулярно відвідувати ці місця. Тому для озеленення кладовищ варто вибирати невибагливі багаторічники, які здатні самовідновлюватися і не потребують частого догляду, як пише портал unian.ua.

Цибулинні красуні: тюльпани та нарциси

Тюльпани й нарциси — класичний та улюблений вибір для прикрашання могил. Ці цибулинні квіти не лише яскраво цвітуть ранньою весною, а й здатні рости без додаткового поливу на бідних ґрунтах, поширених на кладовищах. Посадивши кілька різновидів тюльпанів та нарцисів з різними термінами цвітіння, можна домогтися безперервного квітування впродовж усієї весни. Ці квіти люблять сонце, тому їх краще садити на відкритих ділянках могил.

Квіткові багаторічники для могил

Флокси, іриси, деревій та незабудки стануть чудовим доповненням квітників на кладовищах. Ці невибагливі багаторічники прикрасять місця поховань яскравими барвами та ароматами, а також зможуть самостійно відновлюватися рік за роком без додаткового догляду. Флокси та іриси краще садити на сонячних ділянках, а деревій та незабудка можуть рости як на сонці, так і в напівтіні.

Килимове озеленення могил

Для створення суцільного квітучого килима біля могил ідеально підійдуть низькорослі ґрунтопокривні рослини — барвінок, вербозілля (луговий чай), седуми (очитки). Вони швидко розростаються, витісняючи бур'яни, добре зберігають вологу та не потребують частого поливу й підживлення. Килими з вербозілля наповнюють атмосферу свіжим ароматом, а барвінок та седуми створюють декоративний зелений фон, на якому гарно виділятимуться інші квіти.

Декоративні кущі для затишності

Чудовим рішенням для облаштування периметру могили чи пам'ятника є декоративні кущі — вічнозелений самшит, колючий барбарис чи ялівці. Ці невибагливі рослини прикрасять місця поховань своїм декоративним виглядом, здатні довго зберігати привабливість без додаткового догляду та створять відчуття затишку та захищеності.

Поєднання різних видів рослин

Для найкращого озеленення можна поєднувати різні види рослин, враховуючи їхні особливості та потреби. Наприклад, по центру могили висадити тюльпани та нарциси, обрамити їх килимом із седумів, а по периметру посадити ялівці чи самшити. Або сформувати суцільний квітник з іридієм, незабудок та вербозілля біля пам'ятника. Гармонійне поєднання різних рослин допоможе створити неповторний квітучий куточок пам'яті.

Підготовка ґрунту та догляд

Незважаючи на невибагливість рекомендованих рослин, для їх кращого розвитку бажано підготувати ґрунт на могилі. Варто розпушити верхній шар землі, видалити бур'яни і додати трохи компосту чи торфу. Якщо є можливість, необхідно періодично поливати квіти в перші 2-3 тижні після посадки, поки вони не укоріняться. В подальшому достатньо буде зрідка видаляти бур'яни та обрізати відцвілі квіткові стебла.

Таким чином, озеленюючи могили самовідновлювальними багаторічниками, ми створюємо особливу атмосферу гармонії, затишку і поваги до місць поховань рідних та близьких. Такі рослини допоможуть надати належного вигляду похованням без необхідності щоденного догляду і зроблять відвідування кладовищ приємнішим.

Нещодавно "Телеграф" розповідав, що обрізки після зими потребує й лаванда. Також, ми писали, як пересаджувати гортензію навесні.