"Карта" чи "мапа": яке слово правильно вживати українською

Читать на русском
Автор
613
Туристам без цього предмету не обійтись
Туристам без цього предмету не обійтись

Деякі слова вважаються русизмами зовсім несправедливо

За останні роки багато українців прийняли для себе рішення перейти на солов’їну, і це чудово. Проте вживання деяких слів може збити з пантелику, наприклад, коли мова йде про такі терміни як "карта" і "мапа".

Перший інколи вважають русизмом, хоча в українській є таке слово і воно має безліч значень. Наприклад, "карта" буває політичною, технологічною, географічною, гральною, козирною, повідомляє портал "Горох".

Як вживати слова "карта" і "мапа"

Вони є синонімами. Вважається, що українською грамотно говорити "мапа", позначаючи зображення земної поверхні. Дійсно, це популярний сучасний варіант.

Мовознавці радять вживати саме "мапу". Річ у тому, що у цього слова лише одне значення, а у "карти" їх безліч. Хоча вживання саме цього терміну помилкою не вважається і не є русизмом.

Проте це слово часто вживають неправильно, додаючи прикметники "банківська", "платіжна" та "пластикова". У цьому випадку мова вже йде про "картку", прямокутний документ. Запам’ятайте, що говорити банківська чи платіжна карта неправильно.

Раніше "Телеграф" повідомляв про інші поширені помилки в українській мові. Наприклад, люди часто неправильно вживають слова "питання" і "запитання". Вони здаються синонімами, але насправді мають абсолютно різне значення.

Також раніше "Телеграф" писав про найчастіші помилки водіїв, коли вони говорять про поїздку українською. А також автомобілісти інколи відмовляються від вживання популярного слова, яке вважають русизмом.