Радянський "аналоговнєт": як у СРСР плагіатили західну електроніку

Читать на русском
Автор
14591
Магнітофон “Мелодія МГ-56”
Магнітофон “Мелодія МГ-56”. Фото Відкриті джерела

Масштаби копіювання закордонної техніки були колосальними

Від прихильників Радянського союзу можна часто почути твердження, що техніка, яку виготовляли у СРСР, начебто була дуже якісною та надійною. Проте любителі "совку" завжди замовчують факт, що велика кількість зразків була копією західних пристроїв.

Зокрема, це стосується побутової електроніки. "Телеграф" пропонує ознайомитись з деякими приладами, які були скопійовані радянськими інженерами з західних зразків.

Телевізори

Один з перших радянських телевізорів "Ленінград 1" створили на основі німецької моделі Efu T-1. Його виготовляли з 1947 року.

Телевізор "КВН-49" виготовляли з 1949 до 1962 року. Він був копією американського RCA 621TS. І хоча зовнішній вигляд трохи відрізнявся, але схемотехніка пристрою була максимально схожою.

Магнітофони

Ламповий магнітофон "Мелодія МГ-56" було скопійовано з німецької моделі Grundig TK820. Зовні два пристрої майже повністю ідентичні.

Касетний магнітофон "Десна" радянські інженери скопіювали з голландського Philips EL 3302. Цікаво, що в СРСР копію пристрою почали виготовляти через 6 років після виходу оригіналу.

Магнітофон "Орель 101-1 Стерео" є копією японської моделі Toshiba Aurex D15. І хоч зовнішній вигляд дещо відрізняється, внутрішня "начинка" приладу повністю повторювала оригінал.

Варто зазначити, що це далеко не повний перелік приладів, які в СРСР "злизали" з закордонних моделей. Справжні масштаби копіювання техніки були набагато більшими.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про відомі мультфільми СРСР, які могли згубно впливати на дитячу психіку та викликають питання у дорослих.