Країна голоду та жебрацтва: якої їжі насправді ніколи не було за часів СРСР

Читать на русском
Автор
33755
Торгівля в СРСР
Торгівля в СРСР. Фото Wikipedia

Люди годинами стояли у черзі за ковбасою та шоколадом

У радянській історії дефіцит товарів залишив незабутній слід. Він продовжувався практично протягом усього існування СРСР і став свого роду феноменом того часу.

При цьому громадянам наполегливо розповідали про те, що у них на прилавках найкраща у світі їжа. Ці міфи розвінчав у своєму блозі Максим Мирович.

Варто зазначити, що у Радянському Союзі був розвинений ринок через централізовану планову економіку. Держава контролювала виробництво та розподіл товарів, при цьому в країні не було вільного підприємництва та конкуренції.

У СРСР дефіцитом були найпростіші для сучасної людини товари. Основними категоріями були продукти харчування, побутова техніка, предмети розкоші, а також імпортні товари:

  • екзотичні фрукти (банани, мандарини, апельсини);
  • кава та какао;
  • м’ясо та варена ковбаса;
  • шоколад ("солодкі плитки", звичайно, були, але вони не містили головного інгредієнта – натурального какао);
  • морепродукти: креветки та кальмари
  • м’який сир, вершковий або із пліснявою – про існування таких продуктів звичайний радянський громадянин навіть не здогадувався.

Громадяни СРСР боролися з дефіцитом у різний спосіб. Продукти видобували через знайомства із працівниками торгівлі, на "чорному" ринку або за допомогою системи "блатних" зв’язків. Також деякі продукти можна було отримати за талони.

Раніше "Телеграф" писав, навіщо потрібні були порцелянові рибки із СРСР, які були вдома у кожного.