Доставка прямо з Москви: чому робота "кур’єрів" в СРСР не сподобалася б сучасній людині

Читать на русском
Автор
6089
Черги тоді не вважалися чимось дивним
Черги тоді не вважалися чимось дивним. Фото kulturologia.ru

Люди в ті часи були готові витрачати кілька діб, щоб придбати потрібні товари для себе, своєї родини й не тільки

Сучасній людині, яка звикла до різноманітності продовольства та швидкої доставки, дуже не сподобалося б жити в умовах Радянського Союзу. Нам важко уявити нестачу продуктів харчування на полицях супермаркетів або ж очікування палиці ковбаси протягом 2-5 днів, за якою потрібно було їхати до Москви.

Широкий вибір продуктів у СРСР був у Москві та Ленінграді; чим далі до глибинок ― тим менше товарів і вища їхня вартість. "Телеграф" розповість, як працювали в Радянському Союзі "кур’єри" і чому така доставка була поганою.

Поїздки до Москви за ковбасою

В умовах постійних дефіцитів та неможливості дістати потрібні продукти та товари, радянські громадяни все частіше шукали можливість зробити покупки у Москві. Деякі для цього навіть брали відгули чи відпустку на роботі. Інші намагалися "вибити" відрядження туди.

Сучасній людині це може здатися дивним, але на той час це було нормою. Тільки у Москві можна було придбати дешеві продукти, включаючи ковбасу, сосиски, цитрусові. Останніх на теренах України було майже неможливо знайти. Натомість у Москві та Ленінграді їх охоче продавали.

На ринках можна було знайти імпортні речі. Такого добра в глибинках точно не знайти. Тому московськими базарами бродили покупці з величезними рюкзаками та сумками.

Кур’єри у Радянському Союзі

Поїздка до Москви була тривалою, тому багато громадян намагалися купувати товари не тільки для себе, а й для своїх родичів, сусідів, колег і навіть друзів. Деколи щось доставити просили знайомі знайомих, настільки був великий попит.

І часто громадяни СРСР допомагали тим, хто просить. Комусь просто було приємно зробити добро, але нерідко справа була у матеріальній вигоді.

Сучасній людині така доставка точно не сподобалася б. І на це є низка причин:

  • гроші зазвичай потрібно було давати наперед;
  • продукти часто перевозилися без дотримання умов зберігання;
  • жодних гарантій, що вдасться знайти потрібний товар;
  • чекати на доставку доведеться від 2 до 5 днів, а іноді ще довше.

Раніше "Телеграф" перерахував найдефіцитніші товари в Радянському Союзі. Знайти їх на полиці було справжнім успіхом.