Іша, Тиша, Гриша: що означають популярні українські прізвища Іщенко, Тищенко, Грищенко

Читать на русском
Автор
1940
depositphotos.com

Ваше прізвище може розповісти про риси характеру, кар'єру та історію

Прізвище кожного українця унікальне та цікаве. Воно може мати історію, чи розповісти про те, чим займались ваші предки в давнину. Раніше ми вже писали, що значить прізвище Лобода та звідки воно утворилось.

"Телеграф" розібрався, кому давали прізвище Іщенко, Тищенко, Грищенко. А також з порталу "Рідні" дізнались, скільки в нашій країні таких людей.

Іщенко — що значить

Прізвище Іщенко належить до поширеного типу українських прізвищ і утворена від імені Іша. Після 988 року кожен слов'янин під час офіційної церемонії хрещення отримував від священика хрестильне ім'я. Таке іменування дозволяло вирішувати проблему ідентифікації: виділення конкретної людини з товариства. Тому саме церковні імена і стали активною базою для створення прізвищ.

Ім'я Іша, від якого утворено прізвище Іщенко, є поширеним в XIII-XVII століттях. Хрестильне ім'я Йосип, що в перекладі з давньоєврейської мови означає Божа нагорода. Це ім'я увійшло в православний іменник в честь Святого праведного Йосифа (Прекрасного), який жив за 1700 років до Різдва Христова- а також особливо шанованого православною церквою святого Йосипа Волоцького.

Найімовірніше, освіту прізвища Іщенко почалося приблизно в XIV столітті, що обумовлено історичними процесами. Так, з XVI століття Україна тісно контактувала з європейськими народами.

Прізвище Іщенко утворилася за допомогою суфікса-енко. Спочатку він мав наступні значення: маленький, молодий чоловік, син. Тому Іщенко буквально розумілося як син Іші. Пізніше древній суфікс енко втратив своє пряме значення і зберігся лише в якості фамільного.

Зазначимо, що це прізвище популярне в Україні, адже налічує 23035 носіїв. За поширенням займає 76 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Поселення компактного проживання:
  • Київ (1879),
  • Харків (735),
  • Запоріжжя (618)
  • Кривий Ріг (524),
  • Дніпро (518)

Прізвище Іщенко означає прагнення до незалежності, свободи, характеризується ініціативністю, діловитістю та практичністю, водночас демонструючи стриманість, витримку, умиротворення, холоднокровність та самовладання, навіть у найскладніших ситуаціях. Попри це такі люди часто виявляють обачність і обережність, а часом зайву підозрілість, причому в різних справах і міжособистісних відносинах. Будучи за натурою вродженим оптимістом, Іщенко часто виявляє нестриманість, запальність, зазнає емоційних зривів і частих змін настрою, боїться відповідальності і намагається уникати труднощів.

Які професії можуть підійти Іщенку? Воно означає розкриття потенціалу для письменників, комерсантів та підприємців, політиків та громадських діячів, туристичних агентів, маркетологів, IT-фахівців та дизайнерів.

Тищенко — що значить

Не менш цікава історія і в прізвища Тищенко, яке утворено від хрестильне імені Тихон. Ім'я Тихон утворено від грецького слова eutychon, яке в перекладі на російську мову означає щасливий. Це ім'я має ряд похідних форм, одна з яких Тиша і лягла в основу даного прізвища.

Святим заступником цього імені є Тихон Задонський, якого також називають святитель Тихон і Задонський чудотворець. Цей святий помер в 1783 році. Люди вірили, що він допомагає позбутися від різних тягарів, бід і негараздів, може творити чудеса, тому й назвали його — Задонський чудотворець. Одним з відомих володарів прізвища є хімік-технолог, один з організаторів радянської цукрової промисловості Іван Олександрович Тищенко (1882-1941).

Найімовірніше, освіту прізвища Тищенко почалося приблизно в XIV столітті, що обумовлено історичними процесами. Так, з XVI століття Україна тісно контактувала з європейськими народами.

Прізвище Тищенко утворилася за допомогою суфікса -енко. Спочатку він мав наступні значення: маленький, молодий чоловік, син. Тому Тищенко буквально розумілося як син Тиші. Пізніше древній суфікс енко втратив своє пряме значення і зберігся лише в якості фамільного.

Воно також популярне. Налічує 22181 носіїв. За поширенням займає 80 місце. Найчастіше зустрічається на Сіверщині

Воно символізує інтелект, логіку, дослідницькі здібності та дух винахідництва. Немов спостережний детектив, Тищенко звертає увагу на найдрібніші деталі, покладаючись на розв'язання проблем насамперед на свій досвід та інтуїцію. За натурою скептик і частково песиміст, Тищенко не може пройти повз найменшу ваду без можливості висловитися або виправити його, якщо є недолік — його потрібно виправити, заради прагнення до досконалості. Проте, завжди слід пам'ятати, що не все у цьому світі можна контролювати.

Які професії можуть підійти Тищенку? Тищенки здатні досягти результатів практично у всіх сферах діяльності, але через свій скептицизм, як правило, незадоволені своїм поточним становищем. З них вийшли б хороші вчителі, філософи, вчені, актори, туристичні агенти, працівники правоохоронних органів, держслужбовці.

Грищенко — що значить

Далі розберемось, що означає прізвище Грищенко, основою якого стало мирське ім'я Гриша. Наявність другого, мирського імені було своєрідною даниною давньої слов'янської традиції двойменності. Її метою було приховування головного, церковного імені від "нечесті" та "злих духів". Прізвище Грищенка має українське походження, на що вказує суфікс –енко. Вона утворена від чоловічого імені Григорій (у перекладі з грецької – "неспаний"), точніше від його просторічної форми Гриша. Таким чином, нащадок людини, яка має ім'я Гриша, згодом отримав прізвище Грищенка.

Прізвище Грищенко налічує 17106 носіїв. За поширенням займає 139 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї

Воно вказує на прагнення до самовдосконалення, цілеспрямованість, артистизм, креативність та винахідливість. Своє призначення вони бачать у постійному та безперервному пізнанні світу, розкритті свого внутрішнього потенціалу та призначення, прагнуть поділитися з навколишніми своїми відкриттями. Грищенко не бояться змін, з головою занурюється у щось нове, надихаючи друзів та близьких на розкриття їхнього власного потенціалу. Грищенко часто опиняється у полоні своїх фантазій та ілюзій, кручена у хмарах і втрачаючи зв'язок із реальністю.

Які професії можуть підійти Грищенку? У носіїв цього прізвища є схильність до професій у галузі наук, високих технологій, IT, медицини, промисловості. Також задоволення принесе діяльність як підприємця, працівника на держслужбі, спортсмена, діяча творчої професії.

Раніше "Телеграф" писав про дві версії походження прізвища Кирила Буданова. Перш ніж утворилося прізвище, відбулася подвійна трансформація.