Звідки походить прізвище Орбан, та до чого тут українці з вовками: подробиці

Читать на русском
Автор
57612
Віктор Орбан Новина оновлена 22 січня 2024, 15:14
Віктор Орбан. Фото Відкриті джерела

Прізвисько популярне в Україні та світі

Доволі часто в новинах чи від людей ми могли чути прізвище угорського політика Орбана. А чи знали Ви, що в нашій країні теж зустрічається це відоме угорське прізвище. Найчастіше — у західних областях. Раніше ми вже розповідали, що означають прізвища Тимошенко та Порошенко.

"Телеграф" вирішив розібратись скільки Орбанів в Україні та світі. Цифри та історія справді дивують.

Орбан — суто угорське прізвище (угор. — Orbán). Серед найвідоміших носіїв такого прізвища — Віктор Орбан (1963 р.н.) — угорський політик, прем'єр у 1998 — 2002 роках, з 2010 року і до сьогодні. А також:

  • Арпад Орбан (1938 — 2008) — угорський футболіст;
  • Аттіла Орбан (1990) — угорський хокеїст;
  • Віллі Орбан (1992) — німецький футболіст;
  • Гіфт Орбан (2002) — нігерійський футболіст.

Окрім того — два румунські політики Леонард Орбан (1961) та Людовік Орбан (1963) — прем'єр-міністр Румунії у 2019 — 2020 роках.

За даними порталу "Рідні", в Україні зараз налічується 596 носіїв прізвища Орбан. За поширенням воно займає 8372 місце. Найчастіше зустрічається на Закарпатті. Поселення компактного проживання: Мукачево (101), Серне (52), Берегове (38), Чоп (29), Пістрялово (26).

Подібні прізвища:

  • Орбу;
  • Орбідан,
  • Орбачевська,
  • Орбачевський,
  • Орба.

Зазначимо, що прізвище Орбан є досить поширеним і може зустрічатись в різних країнах та культурах. Перша версія про походження прізвища Орбан пов'язана з Угорщиною. Згідно з цією версією, прізвище походить від імені "Орбан", яке було поширене в Угорщині в середні віки. Ім'я "Орбан" має давньонімецьке коріння і зазвичай перекладається як "затятий воїн".

Існує також версія, пов'язана з Румунією. За цією версією, прізвище Орбан походить від румунського слова Orban, що означає вовк. У стародавньому румунському етносі вовки вважалися символом сили і мощі.

Прізвище Орбан може мати французьке коріння. У Франції існує прізвище "Urban", яке є чоловічим еквівалентом прізвища Орбан. Обидва ці імені мають аналогічне походження, пов'язане з латинським словом "Urbanus", що означає "міський" або "мешканець міста".

Раніше "Телеграф" писав, що ваші предки могли бути торговцями, якщо ваше прізвище Крамар, Шинкар, Корчмар, Базарник, Вівсяник.