Нащадок калмиків? Дві версії походження прізвища Кирила Буданова

Читать на русском
Автор
26706
Кирило Буданов
Кирило Буданов. Фото Відкриті джерела

Обидві версії походження цього прізвища мають місце

Українці вже дізналися таємницю прізвища Валерія Залужного та інших воєначальників. Проте, ніхто не знає, що означає прізвище головного розвідника України Кирила Буданова.

У своєму блозі Олесь Думний розповів дві версії походження прізвища глави Головного управління розвідки України. За його словами, немає жодних даних на користь однієї із цих версій.

Перша версія давньоукраїнська

Вважається, що прізвище Буданів походить від давньоукраїнського слов’янського імені Будимир. Перш ніж утворилося прізвище, відбулася подвійна трансформація. Спочатку ім’я Будимир означало "збуджуючий" або "пильнуючий", але в українській мові перетворилося на Будан, від якого походять наступні імена та прізвища: Будим, Будима, Будименко Будаш, Будашко, Будащенко, Будич, Будиченко, Будищенко; Буд, Буда, Будко/Бутко, Буднюк, Буденко/Бутенко, Будченко/Бутченко; Будай/Будей, Будейко, Будейчук, Будило, Будилко, Будилюк, Будиленко.

Під час другої трансформації до слова Будан додався суфікс "-ов", який властивий як українській, так і російській мовам.

Прізвище Буданов могло утворитися приблизно у 18 столітті на території Слов’яносербського району Луганської області. На той момент ця територія була заселена переселенцями із Сербії, Хорватії та інших південних слов’янських країн. Альтернативний район — Одеська область, де найбільше носіїв прізвища Будан, яке згодом трансформувалося у Буданов.

Другий варіант – калмицьке походження

Прізвище Буданов могло походити від калмицького слова "будан". На сьогоднішній день точного значення цього слова невідоме, але є кілька версій:

  1. "ледар" в орловських говірках;
  2. "калмицька юшка з борошном" в астраханських говірках.

Згодом, за допомогою суфікса "-ов", утворилося прізвище Буданов.

Також експерт стверджує, що прізвище Буданов більше поширене у росії, ніж в Україні. Наприклад, у росії перша згадка цього прізвища зустрічається в 16-17 століттях, а в Україні — під час Першої світової війни.

Як калмиксько-російське прізвище опинилося в Україні

Як стверджує Олесь Думний, прізвище Буданов в Україну могли принести переселенці із російських земель у минулі століття.

"Отже, ми можемо тільки стверджувати, що як мешканець Києва Кирило Буданов має більші шанси завдячувати походженням свого прізвища русифікованим калмикам та російським переселенцям", — каже експерт.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що означає прізвище Бандери. У сучасній Україні теж зустрічаються носії цього прізвища.