Так роблять профі: як видалити плями відбілювача на одязі

Читать на русском
Автор
1766
Не поспішайте викидати річ із плямою
Не поспішайте викидати річ із плямою. Фото freepik.com

Ці нескладні способи видалять пляму практично з будь-якої тканини

Відбілювач при необережному використанні може залишити слід на темному одязі, рушниках, килимі або оббивці. Спочатку може здатися, що тканина безнадійно зіпсована. Але це не так, є кілька прийомів, які зведуть до мінімуму наслідки розлиття відбілювача. Найголовніше, як і у випадку з видаленням інших плям — діяти швидко.

Як вивести сліди відбілювача з одягу

1. Полоскання. Промийте уражену ділянку прохолодною проточною водою протягом кількох хвилин. Важливо, щоб вода не була теплою. Холод більш ефективно розбавляє відбілювач водою та запобігає подальшому пошкодженню.

2. Приготуйте пасту з харчової соди та води. Нанесіть її на пляму та залиште на 15-20 хвилин. Харчова сода як засіб для чищення може нейтралізувати надлишки відбілювача і поглинути залишки. Після цього ретельно промийте тканину прохолодною водою.

Або налийте лимонний сік на пляму. Кислотність чверті склянки лимонного соку допомагає нейтралізувати відбілювач та частково відновити втрачений колір. Після соку тканину також потрібно добре промити.

Також допомагає замочити тканину або предмет одягу у розчині білого оцту. Для видалення стійких плям приготуйте розчин з однієї частини білого оцту та двох частин води. Потримайте уражену ділянку у розчині від 30 хвилин до години. Оцет діє так само як лимонний сік.

Важливо: ніколи не змішуйте відбілювач та оцет, оскільки в результаті хімічної реакції утворюється токсичний газ. Перш ніж просочити тканину оцтом, переконайтеся, що ви ретельно змили з речі якнайбільше залишків відбілювача.

3. Корекція кольору. Іноді можна перенести фарбу з неушкодженої тканини на вибілену ділянку. Це найкраще підходить для невеликих свіжих плям після відбілювача. Зануріть ватний тампон у медичний спирт і акуратно промокніть пляму круговими рухами. Спирт може перенести фарбу на вибілену область з тканини навколо плями.

Невеликі плями від відбілювача можна замаскувати за допомогою маркера для тканини, близького до вихідного кольору. У вас може виникнути спокуса використовувати перманентний маркер на чорному одязі. Це теж працює, але маркер для тканини краще тримається під час прання.

Використовуйте фарбу для тканини. Якщо пляма від відбілювача велика або втрата кольору значна, розгляньте можливість використання барвника для тканини.

Дотримуючись цих порад та рекомендацій, ви зможете успішно боротися з плямами від відбілювача та зберегти одяг та тканини темних кольорів у найкращому вигляді.

Раніше "Телеграф" розповідав, як вивести жовті плями на подушці. Забруднення усуне простий лайфхак.