Як правильно зняти показники лічильника води: ці нюанси потрібно знати

Читать на русском
Автор
25706
Лічильники на холодну та гарячу воду відрізняються кольором корпуса
Лічильники на холодну та гарячу воду відрізняються кольором корпуса. Фото sovet-ingenera.com

Літри на лічильнику можна округлювати до кубометрів

Окрім даних лічильників газу та різноманітних лічильників використаної електроенергії, потрібно також щомісяця звітувати про спожиту воду. В деяких будинках встановлені тільки лічильники постачання холодної води, а в деяких — два, на гарячу та холодну воду.

Визначити, який прилад зчитує витрати холодної води, а який — гарячої, можна орієнтуючись на колір корпусу водоміру. Синій водомір вказує на холодну воду, а червоний — на гарячу. Також можна відрізнити за маркуванням ХВП (ВПХ) для холодної, ГВП (ВПГ) для гарячої води. Найпростіший спосіб — включити воду, потрібний лічильник почне "крутити".

На передній панелі приладу розташовані 8 цифр, і якщо водомір не використовувався, там відображаються нулі. Ці цифри показують кількість витрачених кубометрів та літрів. Перші п'ять символів позначені чорним кольором — це кубометри. Останні три символи вказують кількість витрачених літрів і позначені червоним. Передавати потрібно лише чорні цифри.

Якщо не передавати дані, то витрати води розрахують на основі даних за попередні три місяці. Навіть у випадку, якщо ви не використовували воду з будь-яких причин (відсутність в квартирі, наявність бойлера, відключення води), важливо передавати дані щомісяця. Тоді вказуються ті самі цифри.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно зафіксувати та передати показники лічильника газу. В більшості областей України ці дані потрібно надавати до 5 числа кожного місяця.