Чи може телефон вибухнути на зарядці: експерти відповіли

Читать на русском
Автор
2939
Смартфон потрібно заряджати справним та оригінальним кабелем
Смартфон потрібно заряджати справним та оригінальним кабелем. Фото Freepik

Сучасні телефони намагаються максимально захистити від перегріву

Напевно, хоч раз користувачів смартфонів цікавило питання, чи може телефон перезарядитися. Іноді через гаджети, які неправильно заряджають, відбуваються навіть пожежі. Тому важливо дотримуватися техніки безпеки під час цього процесу.

На порталі Sciencealert відповіли, чи може телефон перезарядитися або навіть вибухнути під час заряджання. Що можна сказати однозначно, то це те, що постійна зарядка може погіршити стан батареї.

Теоретично літій-іонні акумулятори можуть бути перезаряджені, що призведе до перегріву і навіть спалаху гаджета. Хороша новина полягає в тому, що більшість сучасних телефонів мають вбудований захист, який автоматично зупиняє заряд акумулятора по досягненню 100%. Таким чином, перезарядження батареї запобігається.

Але варто пам’ятати, що тільки-но заряд телефону впаде хоча б на 1% до 99%, то почнеться так звана "м’яка зарядка". Тобто телефон буде заряджатися, щоб підтримувати повністю заряджений стан. Згодом такі процеси негативно позначаються на місткості акумулятора та його роботі. Тому у багатьох виробників є функції щодо його регулювання. iPhone від Apple пропонує функцію затримки заряджання після 80%. У телефонах Samsung Galaxy можна обмежити заряд до 85%.

Щодо можливості смартфона вибухнути в результаті зарядки, то це малоймовірно, особливо у нових смартфонів. Виробники встановлюють у них автоматичний захист від перезаряджання.

Але все ж таки іноді телефони спалахують, поки заряджаються. Відбувається це через перегрівання гаджета, але зустрічається це виключно внаслідок виробничого шлюбу, неякісного обладнання чи фізичного ушкодження.

Літій-іонні акумулятори телефону перегріваються, коли тепло, яке виділяється під час заряджання, не може розсіюватися. Це може призвести до опіків або, у крайніх випадках, пожежі. Крім того, ці батареї ефективно працюють у діапазоні температур від 0 до 40 градусів. Вони можуть розширюватися за більш високих температур навколишнього середовища, що може призвести до пожежі або вибуху.

Використання неправильного, несправного або неякісного зарядного пристрою або кабелю може призвести до перегріву, пожежі та пошкодження телефону.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як уберегти телефон від переохолодження за холодної погоди. Користувачам смартфонів дали кілька простих порад.