Сіль як оберіг: чому ваші бабусі її сипали її під порогом

Читать на русском
Автор
9841
У такого звичаю є і практичне значення
У такого звичаю є і практичне значення. Фото Телеграф

Сіль під порогом — це символ прагнення до благополуччя, чистоти дому і захисту від небажаних сил

Наші предки вірили у надприродне та приховані сили природи. Сіль завжди була не просто звичайною приправою для їжі, а символом чистоти, захисту і добробуту. Нею навіть очищали будинок від негативу. Але навіщо ж її сипали під поріг?

Символіка солі в історії та культурі

Захист від злих сил: Згідно з давніми повір'ями, зла сутність не могла переступити межу, на якій розсипана сіль. Таким чином, сиплючи сіль під порогом, люди захищали свій дім від чаклунів, відьом і інших злих духів.

Запобігання конфліктам: Сіль могла також служити як оберіг від сварок і конфліктів у домі. Вірилося, що вона вбирає негативну енергію, поглинаючи її в себе.

Символ гостинності: У деяких культурах гостей вітали шляхом посипання солі. Це був знак поваги та дружніх намірів.

Сьогодні, в епоху науки та технологій, багато хто може вважати цю традицію застарілою. Однак, багато людей продовжують дотримуватися цього звичаю, спираючись на інтуїцію та віру в давні традиції. І хоча сучасна наука не підтверджує прямого впливу солі на захист від злих духів, не можна заперечувати її дезінфекційні властивості та здатність вбирати вологу.

Нагадаємо, що існує цікава японська традиція ставити миску з сіллю у ванній чи туалеті. Таким чином вони також очищують простір. Наші предки могли класти сіль під подушку, аби сон був ліпшим і не снилися кошмари.