Небезпечна прикмета: чому наші предки боялися розсипати сіль

Читать на русском
Автор
971
Сіль мала особливе місце у віруваннях наших предків
Сіль мала особливе місце у віруваннях наших предків. Фото Телеграф

У давнину сіль була дуже недешевим товаром, тому асоціювалася із благополуччям

Сіль завжди відігравала важливу роль в житті людей. Цей незамінний продукт використовувався не лише для приготування їжі, але і як засіб консервації продуктів. Проте, разом із практичним використанням, сіль носила в собі й глибоке символічне значення. Відповідно, предкам властиво було залучати її до обрядів захисту дому, а разом з тим і обережно поводитися з цією приправою.

Сіль вважалася символом чистоти, надійності та тривалості. У стародавньому світі вона була цінністю не меншою, ніж золото. Відтак, розсипання солі вважалось втратою великої цінності. Відповідно, повір’я казали, що сіль має захисні властивості від злих духів. Розсипати сіль означало зневажити цей захисний бар'єр, запрошуючи негаразди у свій дім.

Сіль використовувалася у різноманітних обрядах та звичаях для забезпечення благополуччя та захисту. Розсипавши сіль, можна було порушити ці духовні практики, відкриваючи дорогу негараздам. Також існують історичні згадки про те, як розсипання солі асоціювалося з конфліктами та нещастями. Наприклад, у християнській традиції Юду, який зрадив Ісуса, часто зображують із розсипаною сіллю.

Як вже раніше говорилося, сіль була важливим товаром, тому її втрата через недбале поводження вважалася серйозним нещастям у економічному плані. Відповідно, багато таких повір'їв існують для того, щоб змусити людину поводитися із дорогим товаром обережніше.

Нагадаємо, що сіль можна покласти під подушку — це захистить ослаблену людську ауру та її сон від кошмарів. Також можна очистити ваш будинок від негативу за допомогою обрядів з сіллю.