Чому ламати хліб - це до зламаної долі: що кажуть прикмети

Читать на русском
Автор
8409
Краще різати хліб ножем Новина оновлена 18 жовтня 2023, 13:38
Краще різати хліб ножем. Фото Телеграф

Хліб має багато прикмет і звичаїв, які вчать нас поважати його і не марнувати

Хліб — це не тільки їжа, але і символ життя, праці, достатку і гостинності. Він вважається священним продуктом, який заслуговує на повагу і шану. Наші предки мали багато прикмет і звичаїв, пов'язаних з хлібом, які передавалися з покоління в покоління. Деякі з них досі живуть у народній пам'яті і викликають зацікавлення. До прикладу, хліб не можна віддавати просто так. Ще одне з таких питань — чому не можна ламати хліб і хто його має різати?

Чому не можна ламати хліб руками

Ламати хліб руками — це дуже погана прикмета, яка передбачає зламану долю, бідність, невдачу і негаразди в сім'ї. Так вважали наші предки, які поважали хліб як дар Божий і результат своєї праці. Ламати хліб руками означало не тільки ображати хліб, але і випускати з рук удачу, гроші і щастя. Крім того, ламати хліб руками супроводжувалося сипанням крихт на підлогу, що також було недобрим знаком. Крихти на підлозi приваблювали злих духiв, якi могли прижитися в будинку i отруїти існування інших мешканців.

Як правильно рiзати хлiб

Рiзати хлiб треба ножем i тiльки господарем або господинею будинку. Таким чином вони демонструють свою повагу до хлiба i свою вiдповiдальнiсть за свою родину. Рiзати хлiб ножем також означало розподiляти його порiвну мiж всiма членами сiм'ї i гостями, не обдiляючи нiкого. При цьому треба дотримуватися деяких правил:

  • Рiзати хлiб на вазi — це до витоку грошей з рук;
  • Рiзати хлiб рiзними ножами — це до сварок i розбрату;
  • Рiзати хлiб посерединi — це до розриву сiм'ї;
  • Залишати ножа у хлiбi — це до втрати удачi;
  • Залишати на столi недоїдений хлiб — це до невдачi;
  • Викидати сухі крихти — це до злиднiв.

Нагадаємо, що хліб не тільки має свої прикмети, але і входить до списку речей, якими не варто ділитися просто так. За народними віруваннями, хліб — це символ достатку і щастя, тому його не можна віддавати з дому без потреби. Крім того, є речі, які можуть зробити ваш дім нещасливим, якщо ви їх принесете в житло. Наприклад, це можуть бути старі речі з блошиного ринку, поламаний посуд, штучні квіти, годинник без стрілок або зупинений годинник, дзеркало з тріщиною або сколом.